Política

política

El govern amnistiarà d’ofici els represaliats pel procés arran de la llei mordassa

Dijous penjarà un formulari perquè els potencials afectats puguin demanar el retorn de les sancions que van pagar

Insisteix que estudiarà «cas per cas» i que no pot fer estimacions de l’afectació que pot suposar

El Departament d’Interior publicarà “en les properes hores” una resolució que amnistiarà d’ofici tots els fets que es van sancionar a través de la llei estatal de seguretat ciutadania, coneguda com a «llei mordassa», per qüestions vinculades amb el procés sobiranista, que afecten sobretot manifestants que van participar en concentracions de protesta el 2019 contra la sentència de l’1-O. Així ho ha anunciat la portaveu Patrícia Plaja, després del consell executiu d’aquest matí, que ha aprovat que els serveis jurídics iniciaran tots els procediments administratius i judicials perquè s’apliqui la llei d’amnistia “amb caràcter urgent i preferent”. Plaja, que la setmana passada va parlar d’uns 100.000 expedients oberts arran de la llei mordassa, ha aclarit avui que els relacionats amb el procés, i que per tant són amnistiables, seran només “una petita part”, però no ha pogut donar una xifra aproximada dels que creu que s’hi poden acollir, ja que ha apuntat que caldrà identificar-los «expedient per expedient», en funció d’aspectes com la data, el lloc o la casuística de cadascun. “D’aquí la complexitat, i tampoc tindrem en breu la dada definitiva”, ha advertit.

En paral·lel, el web d’Interior penjarà aquest mateix dijous un formulari per a tots els que vulguin demanar una resolució individualitzada en el seu cas, pensada sobretot per als que ja hagin pagat una sanció i vulguin demanar la devolució de l’import, que la Generalitat abonarà amb els interessos corresponents. Plaja ha dit que es retornarà d’ofici “el que es pugui”, i si se’n té la certesa així es farà, però per la complexitat dels casos, per a qui se’n vulgui assegurar serà “més senzill” que ho demani expressament al web. En general, es tracta de sancions qualificades com a lleus, que tenen una multa màxima de 600 euros, però també hi entren les greus, per qüestions com desobediència, faltes a l’autoritat, manifestacions no comunicades o resistència a l’autoritat. En tot cas, per la mateixa complexitat apuntada tampoc hi ha un càlcul de quants diners es podrien haver de retornar.

Coincidint igualment amb la publicació avui de la llei d’amnistia al BOE, el govern ha posat els seus serveis jurídics, a fi que facilitin assistència i defensa, a disposició dels empleats públics, els càrrecs i els exalt càrrecs encausats o condemnats per actes que considerin que siguim amnistiables. Plaja, que també ha dit que el dia que decideixi tornar el president a l’exili Carles Puigdemont “estarà tot a punt” per part del govern per a la seva seguretat, ha admès que alguns afectats ja s’hi han adreçat en els darrers dies i hi ha “feina endegada”, però ha evitat dir noms i deixarà que siguin els mateixos afectats els que ho expliquin si volen, ja que correspon a la “privacitat” de cada encausat. Els serveis jurídics de la Generalitat demanaran que les actuacions s’arxivin, que s’aixequin les mesures cautelars decretades dins dels processos administratius i també que s’elimini qualsevol registre del delicte i per tant no suposi un antecedent. Igualment, demanaran que es reintegrin als afectats tots els drets actius o passius que se’ls haguessin sostret, se’n decreti la reincorporació o bé se n’eliminin les notes desfavorables en l’expedient personal. Pel que fa als procediments jurisdiccionals oberts on hagi comparegut la Generalitat, s’instaran totes les actuacions necessàries també per fer efectiva la plena aplicació de la llei d’amnistia, inclosos els procediments tramitats davant del Tribunal de Comptes.

El govern, per cert, també ha aprovat una modificació del reglament dels serveis jurídics, que data del 2002, per actualitzar-ne alguns continguts que havien quedat «desfasats», i també per potenciar-hi l’ús del català. El nou reglament també preveu canvis en l’organització del gabinet jurídic i la selecció dels advocats de la Generalitat, que es continuarà fent pel mètode d’oposicions, però es posarà més el pes en «els coneixements i l’actitud» dels candidats que no pas en la “memorització”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel envia una delegació a Qatar per discutir la nova proposta de treva de Hamàs

barcelona
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR
política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per insistir en la seva continuïtat

barcelona
IRLANDA DEL NORD

El Sinn Féin guanya les generals mantenint els seus set escons

BARCELONA
judicial

El Suprem ja obre una porta a recórrer l’amnistia a Europa pel cas Tsunami

barcelona
judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

barcelona