Política

Política

ERC sotmetrà a les bases un preacord amb el PSC per entrar al govern de Barcelona

Després de l’acord entre el PSC i ERC pel pressupost municipal de Barcelona, no és cap secret que l’alcalde, Jaume Collboni, vol que els republicans entrin al seu govern. ERC es resistia a afrontar el debat intern perquè buscava el millor moment, i la finestra d’oportunitat ha arribat ara, passades les eleccions catalanes, les europees, i passada la constitució del Parlament. L’endemà d’haver votat un candidat de Junts per presidir la cambra, ERC, que viu moments d’interludi, amb Oriol Junqueras com a militant de base i Marta Rovira pilotant la transició, abordava el dilema de decidir ara l’ingrés al govern amb els socialistes o esperar encara més i deixar la qüestió per després que s’aclareixi la governabilitat a la Generalitat. Hi ha qui es vol quedar a l’oposició. Després de gairebé quatre hores de reunió extraordinària en què es va posar sobre la taula un preacord per un programa de govern conjunt amb el PSC, l’executiva de la federació de Barcelona va decidir sotmetre a debat i validació de la militància de Barcelona aquest preacord “en els propers dies a través dels mecanismes habituals previstos en el funcionament orgànic del partit”.

“El principi d’acord preveu que ERC gestioni responsabilitats de gestió en àrees clau per als republicans, com ara la llengua catalana, joventut, turisme, promoció econòmica, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana”, detallaven en un comunicat.

Els dos sectors de la federació barcelonina que van quedar pràcticament empatats en les eleccions internes de l’octubre advocaven per una consulta a les bases sobre l’entrada al govern municipal en una carta publicada ahir a El Periódico, firmada per la presidenta de la federació, Eva Baró, que es va imposar en el procés intern, i pel portaveu del grup municipal, Jordi Coronas, que formava part de la llista contrària, encapçalada per Patricia Gomà. La militància “s’ha guanyat el dret a decidir l’estratègia els propers anys, si vol assumir el repte de ser protagonista a la ciutat perquè Barcelona es construeixi des de valors republicans”, deien Baró i Coronas.

Ingressar al govern de Collboni és un escenari que genera tota mena d’interpretacions en clau nacional en un moment en què els republicans han de decidir sobre la investidura del pròxim president de la Generalitat. Però que ERC entri ara a l’executiu municipal no voldria dir necessàriament que Salvador Illa fos president, sinó més aviat que el momentum ho permetia. Tanmateix, aquesta decisió pot tenir afectació en una eventual repetició electoral. Que ERC vagi de bracet amb Collboni és munició per a Junts en campanya i serà espremut pels socialistes per pressionar per ser investit.

I tot aquest desgast, per entrar en un govern en què PSC i ERC tampoc no en farien prou per assolir la majoria absoluta de 21 edils. Els socialistes tenen deu regidors i els republicans, cinc. Necessitarien acords amb més forces per tirar endavant el mandat en condicions. Per a un tripartit municipal, els faltarien els comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia