Política

Política

Rovira reitera a Sánchez un finançament singular per investir Illa

La secretària general d’ERC avisa al PSOE i al PSC que és “el mínim exigible”

ERC insisteix a exigir al PSOE un “finançament singular” per a Catalunya com a condició per investir Salvador Illa, encara que fa uns dies el govern espanyol va tornar a tancar la porta a aquesta possibilitat. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha tornat a enviar un missatge clar al PSOE i al PSC, assegurant que segurament la investidura d’Illa està més “en mans de Pedro Sánchez” que no pas dels socialistes catalans i del mateix Illa.

“El PSC ha de saber que si Pedro Sánchez no és capaç de moure fitxa en el tema del finançament singular de Catalunya serà molt difícil que ERC li pugui donar suport. “És el mínim exigible”, ha reblat. Salvador Illa ha de tenir present això”, ha tornat a insistir Rovira durant la seva intervenció a l’inici del Consell Nacional que els republicans han celebrat aquest dissabte. D’aquesta manera, la dirigent d’ERC ha volgut refermar-se davant el seus deixant clar que “la clau” de la governabilitat dels socialistes a Catalunya -si no vol recórrer a pactes amb el PP- és “més en mans del govern espanyol i Sánchez que no pas del PSC i Illa”.

“Tenim les vies de la negociació obertes i seguirem treballant”, ha afirmat Rovira, que ha confirmat que dimarts que ve tenen la primera reunió de negociació amb el PSC sobre la investidura.

Per Rovira abans del referèndum és important aconseguir acabar amb el dèficit fiscal d’uns “22 milions cada any, gairebé el 50% del pressupost de la Generalitat”. La dirigent republicana ha deixat clar que quan ERC parla de “finançament singular” es refereix a quedar fora del règim comú, com ja existeix al País Basc i Navarra. “Recaptar tots els impostos i invertir-los segons les necessitats del país i la seva gent”, ha reiterat per deixar clar que rebutgen el que la vicepresidenta, María Jesús Montero, va defensar dijous sobre un finançament de règim comú que atengui “les singularitats” dels diferents territoris.

Els contactes que ERC tindrà amb el PSC dimarts també es produiran amb Junts aquesta setmana. Rovira va tornar a demanar a les dues formacions que han obtingut més vots el 12-M que presentin les seves propostes perquè ERC les pugui analitzar. “A Puigdemont li pertoca explicar quin projecte té pel país quan torni”, ha insistit Rovira, que ha assegurat que “no tenen pressa” i ha criticat les pressions mediàtiques i periodístiques que hi ha hagut aquests dies cap a ERC. “Fruit de la pressió abaratirem un acord que no serà bo pel país”, ha afirmat. Rovira assegura que estan obert a negociar amb tothom, amb tots els “actors socials i econòmics”.

Aprovat el reglament per consultar la militància

Durant el Consell Nacional, s’ha aprovat el reglament que permetrà consultar la militància en cas que hi hagi un acord d’investidura, tot i que sense tancar la pregunta ni el calendari ja que encara no hi ha cap pacte i tot just aquesta setmana comencen les reunions formal per a les negociacions amb PSC i Junts. La formació ha validat les bases per regular les consultes que la direcció del partit consideri oportunes, com podria ser el cas d’un pacte per investir president de la Generalitat. Segons aquest reglament, la votació podrà ser electrònica, però es podria habilitar també punts de votació presencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia