Política

estat espanyol

El TS torna a donar la raó al coronel De los Cobos en la seva batalla per a ascendir a general

És la segona vegada que l’alt tribunal dona la raó per aquest motiu al coronel de la Guàrdia Civil

El Tribunal Suprem ha anul·lat per segona vegada els reials decrets en els quals el govern espanyol acordava nomenar tres generals de la Guàrdia Civil, en donar parcialment la raó al coronel Diego Pérez de los Cobos, que ja va recórrer una vegada anteriorment els nomenaments en sentir-se relegat en l’ascens al qual va al·legar tenir dret.

La Sala del Contenciós de l’Alt Tribunal ja va estimar en 2023 els recursos de Pérez de los Cobos contra la decisió de l’Executiu d’ascendir a general a tres membres de la Guàrdia Civil, que va quedar anul·lada.

Llavors, el Suprem va ordenar al govern retrotreure les actuacions i valorar l’avaluació realitzada pel Consell Superior de la Guàrdia Civil sobre la idoneïtat dels qui vagin a ascendir.

Després de la sentència, l’Executiu va tornar a realitzar els nomenaments el mes de desembre passat i Pérez de los Cobos va tornar a recórrer-los.

En resposta a aquest últim capítol judicial, el Tribunal Suprem ha estimat parcialment els recursos de coronel i ha tornat a anul·lar els reials decrets que acordaven els nomenaments, segons la decisió avançada aquest dimarts i la sentència de la qual es coneixerà en els pròxims dies.

De los Cobos, conegut per la seva actuació en el ’procés’ i el referèndum de l’1-O de Catalunya, ha portat diverses decisions de l’Executiu al Suprem, qui va ordenar en 2023 restituir-lo en el seu càrrec de cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, del qual va ser destituït el maig de 2020 després que membres de la Policia Judicial de la citada comandància lliuressin un informe a la jutgessa que portava el cas de la manifestació del 8M i la seva possible influència en l’expansió de la Covid-19.

Fonts d’Interior han precisat que hauran de conèixer el contingut de la sentència per a fer una valoració de fons, encara que han assegurat que quan li sigui notificada “procedirà a executar-la en els termes que assenyali la resolució del Suprem”.

Ara bé, les mateixes fonts han avançat que s’esmenarà l’“error formal” que hagi pogut detectar l’alt tribunal per a tornar a acordar l’ascens a general anul·lat i que es proposarà “al candidat més idoni”.

“Tot indica que serà necessari retrotreure les actuacions a algun punt concret del procés d’ascens, corregir l’error formal que hagi pogut detectar el Suprem i tornar a acordar l’ascens a general anul·lat, tràmit en el qual la Direcció General de la Guàrdia Civil tornarà a proposar, com ha fet fins ara, al candidat més idoni per al càrrec”, han subratllat des d’Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona