Política

política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

Sans avisa que “si no és bona” les bases no l’avalaran, i recorda que negociaran la investidura de Puigdemont “en un segon estadi”, si primer Junts aconsegueix l’abstenció del PSC

Rebutja una candidatura unitària de l’independentisme si hi ha repetició electoral

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha reclamat al PSC que concreti la seva proposta de finançament per a Catalunya si vol que les negociacions entre les dues formacions avancin. “Per saber si hi ha elements de negociació necessitem saber l’altra proposta, que ara mateix no existeix. ERC necessita saber què proposa el PSC abans d’emetre cap judici”, ha insistit en una entrevista a EFE. En aquest sentit, la portaveu ha llençat un “avís a navegants” al candidat Salvador Illa, que necessita el vot dels republicans si vol ser president: “si la seva proposta no és bona, la nostra militància no l’acceptarà”, l’ha advertit, en un context en què el partit està en ple debat intern i amb reticències de bona part de les bases cap als socialistes.

Sans, que ha recordat que la demanda d’ERC en aquest àmbit és la plena sobirania fiscal de Catalunya, ha rebutjat el consorci tributari que fins ara ha plantejat el PSC, ja recollit en l’Estatut retallat el 2010 pel Tribunal Constitucional. “Remetre’s a l’Estatut és cosa del passat”, ha subratllat la portaveu, que ha recordat que en els últims 40 anys hi ha hagut fins a “sis models de finançament fallits” per al país. Per això ha avisat el PSC i el govern de Pedro Sánchez que “les promeses no són suficients en aquest àmbit”, i ha exigit “fets i no paraules” per poder segellar un pacte abans que el 26 d’agost expiri el termini per investir nou president i evitar una repetició electoral. Segons Sans, l’equip negociador d’ERC, encapçalat per la secretària general, Marta Rovira, està disposat a parlar “a tothora”, però ha recalcat que la “responsabilitat” d’arribar a acords recau en PSC i Junts, els més votats a les eleccions del 12 de maig, tot i que alhora ha considerat “inviable” una investidura de Puigdemont. “Sabem sumar”, ha ironitzat, mentre ha dit que ERC només la negociarà “en un segon estadi”, quan Junts s’hagi assegurat una avui improbable abstenció del PSC.

En aquest sentit, sobre les crítiques de Junts a Sánchez per haver-se mostrat obert a parlar del finançament només amb el fi de poder investir Illa, Sans ha lamentat: “Alguns ja pensen com anar a unes eleccions i nosaltres pensem com evitar-les”. “El PSOE no fa perquè vulgui fer, sinó que se l’obliga a fer”, ha reiterat, abans de recordar que els indults o l’amnistia, que semblaven inabastables, al final van resultar ser una mera qüestió de “voluntat política”.

Llista conjunta

En cas de repetició electoral, que ha insistit que els republicans no desitgen, Sans ha rebutjat que es pugui reeditar una llista independentista unitària entre Junts i ERC, com la coalició Junts pel Sí del 2015: “Són projectes polítics diferents, això forma part del passat”, ha recalcat.

En canvi, precisament l’instigador de Junts pel Sí, l’expresident Artur Mas, ha insistit a RAC1 que en cas que calgui tornar a repetir les eleccions serà necessari “un canvi de l’esquema de joc” si l’independentisme vol governar. “Si el món sobiranista vol quedar primer, l’única via és una llista conjunta”, ha asseverat, per concloure: “probablement tornaria a quedar primera”. I és que Mas, tot i que admet que “el tripartit suma” i també podria acabar formant govern, recorda que “l’escenari actual no és el de fa 20 anys, enmig hi ha hagut el procés”. En aquest sentit, és conscient que en el moment actual ERC té “enormes dificultats per fer el pas” i els socialistes “no facilitaran la investidura de Puigdemont, per la qual cosa veu el “més viable” una repetició electoral. “No crec que sigui un gran escenari, ni el volgut, ni el desitjable”, ha asseverat, això sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia