Política

política

Montero invita ERC a explorar el finançament singular des del rebuig al concert

“Tant de bo podem fer compatible el finançament singular per a Catalunya amb una reforma del model que aporti recursos al conjunt”, apunta la ministra d’Hisenda

El diputat republicà Francesc-Marc Álvaro defensa el concert com a “econòmicament viable i jurídicament factible” i li recorda que fins i tot els votants del PSC en són partidaris

L’endemà del gir de guió del pacte judicial entre el PSOE i el PP que renova el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i escurça la majoria progressista al Tribunal Constitucional i marca un punt d’inflexió en la cruïlla de la legislatura, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha hagut d’escoltar el clam d’ERC en favor d’un finançament singular per a Catalunya que adopti els mecanismes del concert econòmic basc i que passi per recaptar tots els impostos i pel posterior pagament d’una quota de solidaritat. “El PSOE no comparteix el model de concert econòmic o similar que ERC posa sobre la taula, Però si que creiem que s’ha de contemplar les singularitats i acompanyar amb elles el finançament de Catalunya, entre d’altres coses per complir amb l’Estatut i les obligacions que fixa. Els invito a avançar en aquest debat”, fa compartit Montero davant la pregunta del diputat d’ERC Francesc-Marc Álvaro, que s’ha estrenat avui en una sessió de control al Congrés amb la seva primera pregunta oral als ministres.

Amb el primer pacte d’estat PSOE-PP de l’etapa d’Alberto Núñez Feijóo i amb la incògnita de la investidura catalana com a teló de fons, el diputat republicà Francesc-Marc Álvaro ha denunciat que l’actual model de finançament –pactat el 2009 i que està caducat i pendent de renovació des del 2014– és “injust i ineficaç” perquè comporta un dèficit fiscal de 21.980 milions i “cap país del món podria prosperar tenint embargats el 10% dels seus recursos”. Álvaro, a més, ha reprotxat a la ministra d’Hisenda una desigual execució pressupostària durant el primer trimestre del 2024 que fa que a Catalunya sigui del 16% mentre que a la comunitat de Madrid ja superi el 52%. “És un escàndol. Com creu que ens hem de sentir els catalans?”, ha preguntat. En el duel verbal amb la ministra, Álvaro ha recordat que, segons el CEO, nou de cada deu catalans estan a favor que la Generalitat recaptar tots els impostos a Catalunya –“i potser li sorprendrà la dada, però la majoria de votants del PSC també hi estan d’acord”– per concloure amb la necessitat d’un model equiparable al del concert basc o el conveni navarrès. “Volem recaptar tots els impostos i pactar una quota de solidaritat raonable. És econòmicament viable i jurídicament factible. Un finançament singular i just no és un privilegi ni va en contra de cap territori”, ha reblat Álvaro.

Pressió fiscal a Madrid

Partint del seu rebuig al concert i qualsevol model “similar”, Montero sí que ha volgut entrar en el fons del debat. “Sempre he invitat a protagonitzar un debat serè que permeti ser capaços d’articular un model que sigui útil per al conjunt dels ciutadans i per a tots els territoris. I vostè, senyor Álvaro, sap que també hem de tenir en compte les singularitats de cada territori. Aquestes singularitats amb les quals el PP s’esquinça les vestidures i que son una realitat al nostre país. Aquest és el debat i al qual convido ERC. Tan de bo podem fer compatible el finançament singular per a Catalunya amb una reforma del model que aporti recursos al conjunt dels serveis públics”. Montero ha fet una crida també a la implicació del PP des de la crítica a la regió de Madrid per liderar una competició fiscal a la baixa en favor dels contribuents més rics i que perjudica la resta. “No es pot exercir la pressió fiscal a la baixa rebaixant als rics la seva aportació i després queixar-se de no tenir prou recursos i exigir als territoris que sí que mantenen la pressió fiscal que tinguin una major solidaritat”, ha il·lustrat Montero. La vicepresidenta i ministra d’Hisenda no ha volgut desvelar encara la data del mes de juliol en què convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), el fòrum que aplega el Ministeri d’Hisenda amb els consellers autonòmics del ram i al qual ja hi ha confirmat la seva assistència la consellera Natàlia Mas Guix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona