Política

política

Activat el compte enrere per a la investidura: límit 26 d’agost o eleccions el 13 d’octubre

El president de Parlament llegeix la resolució que actua d’acte equivalent en un ple que constat que les posicions de les formacions es mantenen immòbils

Un ple sense candidat equivalent a una investidura fallida ha activat avui el compte enrere per a la investidura del proper president de la Generalitat amb el límit del 26 d’agost i la possible repetició electoral, amb data del 13 d’octubre, en l’aire.

No hi ha hagut sorpreses. El plenari ha començat amb la lectura protocol·lària per part del president del Parlament, Josep Rull, d’una resolució, en la qual ha constatat que, un cop consultats els representants de les formacions parlamentàries, no pot proposar cap candidat per ser investit president de la Generalitat dins del termini que estableix la llei, que és de deu dies hàbils des de la constitució de la legislatura, un termini que acabava avui. “Dos grups sí que han traslladat la voluntat d’explorar un acord per fer possible la investidura al llarg dels dos propers mesos”, ha aclarit Rull abans de la lectura de la resolució, en referència a Junts, amb Carles Puigdemont com a presidenciable; i el PSC, amb Salvador Illa com a candidat a la presidència de la Generalitat. Tots dos així li ho van demanar en la ronda de contactes que Rull va mantenir amb els partits.

El ple d’avui ha servit per certificar que els grups segueixen immòbils en les seves posicions. Junts insisteix en què s’investeixi Puigdemont –caldria el suport d’ERC i l’abstenció del PSC, que s’hi oposa rotundament. Mentre que els socialistes es mantenen en què Illa ha de ser el proper cap de l’executiu català, amb la preferència per una entesa amb els republicans i els comuns. Els de Jéssica Albiach també tenen el tripartit com a fórmula prioritària. Esquerra té la clau. Immersos en un intens debat intern a causa de la davallada electoral, els republicans condicionen el suport a Illa a un finançament singular per a Catalunya al marge de la LOFCA, que els socialistes rebutgen. I que ja ha posat en peu de guerra els territoris del PP.

En un ple de retrets creuats entre totes les formacions, el president del grup republicà Josep Maria Jové ha alertat tant a Junts com al PSC que “no donin per descomptat” els vots dels republicans. Llançava, doncs, la pilota a la teulada dels juntaires i als socialistes per no anar a una repetició electoral.

“L’aritmètica sorgida de les eleccions del 12-M fan possible una majoria independentista al govern”, insistia el president de Junts, Albert Batet. Mentrestant el president del PSC, Salvador Illa, ha deixat clar: “o pacte progressista o repetició electoral, no hi ha més opcions possibles”.

Preparats per a l’agost

La comunicació al ple de la impossibilitat de proposar un candidat formalitza un acte equivalent a una investidura fallida, de manera que activa el rellotge perquè la cambra investeixi un president. El termini per a la investidura acabarà el 26 d’agost inclòs. En previsió, la mesa de la cambra catalana ja va engegar ahir el mecanisme per poder convocar un ple a l’agost si calgués, en un pas previ al que decidirà en la propera reunió, quan acordarà si s’habilita formalment la primera quinzena, que d’entrada és inhàbil, o permet que sigui la Diputació Permanent qui convoqui l’eventual ple. Si al final surt un candidat es podrà convocar un ple al cap de 48 hores.

Si en aquest temps la cambra no investís cap president, es dissoldria automàticament i el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, hauria de convocar, de forma immediata, eleccions, que s’haurien de fer quaranta-set dies després de la convocatòria, és a dir el 13 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Màxima expectació per a unes eleccions legislatives històriques

barcelona
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona