Política

Entre 4,3 milions i 600 euros

L’exconseller Jaume Giró (Junts) és l’electe amb més diners al banc, mentre que Susana Martínez (PSC) és la que en té menys, segons les declaracions de béns

Arrenca la quinzena legislatura, els grups parlamentaris es comencen a situar i també els diputats. Un dels tràmits que els electes han de fer a l’inici és lliurar la declaració d’activitats i béns al Parlament en compliment del reglament de la cambra, que així ho estableix en l’article 19, i de la llei 19/2014 de transparència. Les dades facilitades configuren una mena de rànquing entre els que tenen més líquid i més patrimoni i els que menys. Un rànquing que situa el diputat de Junts i exconseller d’Economia Jaume Giró com l’electe amb més recursos. L’empresari i periodista, director general de la Fundació La Caixa entre el 2014 i el 2019, té 4,35 milions d’euros al banc i gairebé mig milió més en altres béns, a banda de 712.000 euros en plans de pensions. Giró també té accions al Banc Sabadell per un valor superior als 300.000 euros i a Telefónica, per 160.000. L’exconseller és igualment qui té més valor en propietats: té quatre cases, amb un valor d’1,7 milions, i dos garatges.

En aquesta particular classificació d’inici de legislatura, la segona posició és per a Anna Navarro, número dos de Junts en les eleccions del 12-M, i que ocupa aquesta mateixa posició com l’electa amb més diners en el compte corrent. En té gairebé 400.000, i més de 600.000 en plans de pensions. D’altra banda, l’empresària té una casa en propietat a Califòrnia, que té un valor cadastral superior a un milió d’euros.

La tercera posició del podi la completa una altra diputada de Junts, Carme Renedo, que té 200.000 euros al banc. També disposa de dos habitatges, amb un valor de 685.000 euros. En quart lloc, figura la diputada de Vox Mónica Lora, que té 147.500 euros en el compte corrent i una casa per valor de 300.000 euros. Al darrere, en la cinquena posició, hi ha la vicepresidenta en funcions Laura Vilagrà. Té 133.000 euros en el compte bancari i fins a onze propietats. De les quals, tres són habitatges (només un al 100%). Entre totes, sumen uns 400.000 euros.

Totes les llistes tenen un principi i un final. Si ens fixem en les darreres posicions, hi ha la socialista Susana Martínez, que té 600 euros al banc. La segueixen Pilar Castillejo (CUP) i Sabrin Araibi (PSC), amb 1.000 i 1.200 euros, respectivament, encara que totes dues tenen un habitatge en propietat. Lluís Mijoler, dels comuns, té 2.000 euros en el compte, però hi suma dos habitatges i un local, així com 6.000 euros en plans de pensions i accions, mentre que tant Laura Fernández Vega, de la CUP, com Júlia Calvet, de Vox, disposen de 2.000 euros al banc.

Fernández Vega, com Calvet, forma part del grup de 28 diputats dels 135 que té el Parlament que no tenen cap propietat immobiliària, segons recull l’ACN. En el cas del PSC, de 42 diputats, n’hi ha deu que expliciten que no en tenen de cap tipus –ni cases, ni locals, ni garatges–. A Junts, ERC i el PP hi ha quatre diputats sense immobles en propietat, mentre que a Vox en són tres. Dos electes dels comuns declaren que no tenen propietats, mentre que a la CUP només n’hi ha una.

Els dos diputats que tenen més propietats són l’esmentada Laura Vilagrà i Alberto Bondesio, del PSC, amb onze cadascun. Bondesio té quatre habitatges i set locals, entre cases, finques rústiques i garatges. Només tenint en compte habitatges, qui en té més és Mercè Esteve, de Junts, amb cinc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.