Política

Josep Quesada i Tornero

Alcalde de Cardedeu (PSC)

“Hi ha un incivisme important i encareix la taxa d’escombraries”

“Teníem clar que si volíem governar calia compartir l’alcaldia. Després d’estar 16 anys a l’oposició, calia ser generosos”

“Sabíem que la CUP tindria una posició més bel·ligerant, però des d’ERC esperàvem un comportament més de govern”

Els habitatges cooperatius encessió d’ús són una aposta molt interessant Seguim a l’AMAP, i si la gestió ha de ser pública o privada s’ha de decidir amb el procés en què estem ara

Josep Quesada Tornero, nascut a Barcelona el 1966, coneix l’administració pública de primera mà des de fa 33 anys perquè és funcionari de carrera. És llicenciat en dret per la UB, i s’ha especialitzat en temes d’ordenació del territori i urbanisme. Ha treballat a l’Ajuntament de la Roca del Vallès i a Mollet del Vallès. Aquest és el seu tercer mandat com a regidor a Cardedeu: els dos primers, a l’oposició, i el 2023, com a alcalde pel PSC.

Com valoren el resultat de les municipals? Han passat de tres a cinc regidors.
Estem molt contents, perquè després de 16 anys en què el PSC no havia aconseguit ser la llista més votada, ho vam ser. Teníem clar que podia passar, perquè percebíem un cert desencant amb l’equip de govern anterior. El nostre objectiu era aconseguir cinc regidors, i vam quedar a dinou vots del sisè. Van ser uns resultats molt bons.
Governen des d’un inici amb Gent pel Canvi (un regidor) i, des del novembre del 2023, també amb Junts (quatre). Com van les relacions?
Amb Gent pel Canvi, molt bé, perquè al principi vam assolir el pacte per governar. Sempre havia cregut que aquest pacte havia de ser tan ampli com fos possible. Abans de l’elecció de l’alcalde no vam poder fer pacte amb Junts, però al novembre es van incorporar al govern i estic molt content de com està funcionant. Hem aconseguit un pla d’actuació de mandat de les tres forces.
El pacte de govern inclou cedir l’alcaldia a Junts a partir del gener del 2026.
Teníem clar que si volíem governar calia compartir l’alcaldia. Després d’estar 16 anys a l’oposició, calia ser generosos. Perquè no pots fer coses, transformar-les, si no estàs al govern. Des de l’oposició és molt complicat.
Abans de complir-se un any de mandat, l’oposició (ERC i la CUP) va demanar un ple per reprovar la inacció del govern. Per què?
Es deu, en part, al fet que encara no han paït el resultat, han de passar un dol. Això fa que siguin més bel·ligerants del que nosaltres esperàvem. Sabíem que la CUP tindria una posició bel·ligerant, però des d’ERC esperàvem un comportament més de govern. En tot cas, tret del que és estrictament polític, les relacions entre els grups són normals i cordials.
El ple de reprovació era per temes del PAM, el pla d’actuació municipal, com el casal de la gent gran?
Sí, molts hi estan incorporats. Quan treballes, les coses tenen els seus processos i els seus terminis. Durant el ple va quedar clar que no hi havia inactivitat del govern. En el tercer casal de gent gran, hi estem treballant des d’un inici. Estem en procés de comprar un local per poder ubicar-lo al barri del Poble Sec.
Quan es pensa en la població de Cardedeu, venen al cap sobretot famílies amb nens. Hi ha molta gent gran?
N’hi ha, però Cardedeu té una peculiaritat respecte a altres municipis. S’ha caracteritzat perquè atrau gent jove en edat de tenir criatures, per la qualitat del seu entorn, dels espais verds que tenim i de l’ensenyament públic.
L’habitatge és una assignatura pendent. Com hi treballen?
Cardedeu és àrea d’habitatge tens; per a la gent d’aquí no acabem de tenir habitatge. Continuarem fent polítiques per mobilitzar l’habitatge buit, però l’única manera de resoldre el problema és generar-ne més. Hem iniciat diverses polítiques d’habitatge, i hem continuat amb la construcció de 24 habitatges de lloguer social per a la gent jove. Tenim el solar del casino, un espai per fer habitatge per a gent gran, i la nostra proposta és l’habitatge de protecció oficial per sobre del que estableix la normativa, per a lloguer social.
Fa poc es va posar la primera pedra de Cal Paler Nou, un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
Han fet una cosa molt bona: adquirir un solar del sector privat per destinar-lo a habitatge assequible. Els habitatges que s’hi faran estan fora del mercat, sempre seran propietat dels cooperativistes, no hi haurà especulació quan es puguin vendre. Els habitatges cooperatius en cessió d’ús són una aposta molt interessant que, com a Ajuntament i com a país, hauríem de potenciar més.
Cardedeu en bloc lluita per tenir coberta la totalitat de la plantilla del CAP Can Borràs.
Arran d’un mal funcionament d’un servei públic, competència de la Generalitat, vam escriure una carta al conseller per demanar informació i solucions. Al cap de 48 hores tenia una trucada del director territorial. Paral·lelament, es va constituir una plataforma d’usuaris del CAP de Cardedeu i els hem acompanyat en les seves exigències. Gràcies a això es va acordar la creació d’una comissió de seguiment formada per membres de la plataforma i representants del departament i de l’Ajuntament, que properament constituirem, perquè, tot i que la situació del CAP ha millorat respecte al mes d’octubre del 2023, al final és mirar que no ens torni a passar.
El 2019, Cardedeu va entrar a l’AMAP, l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública. En quina situació està ara?
Continuem a l’AMAP. Volem disposar del millor servei, i si la gestió ha de ser pública o privada s’ha de decidir amb el procés en què estem ara. El 2026 acaba la concessió; primer cal saber com està la xarxa per decidir per quin servei apostar. Estem en procés de contractació d’un estudi extern per veure com tanquem la concessió i quina és la millor proposta per fer-ho.
Les famílies reclamen més places d’escola bressol. S’ha posat fil a l’agulla?
Fa molt temps que treballo a l’administració pública i mai m’havia trobat en el ple d’investidura una manifestació en què vinguessin les famílies amb les criatures. Des d’aleshores hi estem treballant. En una de les escoles bressol vam aconseguir que un grup d’I0 que no havia omplert es transformés en un grup mixt d’I0 i I1, amb la qual cosa vam tenir cabuda per a sis o set famílies més. A Can Serra, n’hem demanat l’ampliació. I un cop fet un estudi, es va concloure que sí que era necessària una tercera escola bressol. D’altra banda, com que a les escoles de primària cada any hi ha una aula menys, per resoldre puntualment la situació vam demanar poder-hi ubicar infants d’I2. El juliol de l’any passat no es veia correcte, però en vista de tot el que ha passat amb la gratuïtat d’I2, que els ajuntaments ens hem vist desbordats, per part del departament s’és més sensible i ara admeten la possibilitat d’utilitzar aquests espais que es van deixar buits.
I amb quin horitzó treballen per tenir la tercera escola bressol?
La intenció és poder-la tenir per al curs 2025/26. Però hem de córrer molt, perquè tenim entre mans un tema de subvenció dels fons Next Generation. La Generalitat ens dona 10.000 euros per plaça creada nova i ho hem d’aprofitar. Construir un edifici no podrem, però sí a través de construccions modulars. I ara estem buscant l’espai.
La taxa de residus serà un 25% més cara. Per què?
El juliol del 2022 vam canviar el sistema de recollida d’escombraries pel porta a porta. Una decisió valenta, però hi ha marge de millora, perquè hi ha qui encara no ha assumit el canvi. Ho veuen com una imposició, i baixar les escombraries a una hora concreta i d’una fracció determinada no els agrada. Estem recollint cada dia al voltant de 300 bosses que deixen en qualsevol lloc. Hi ha un incivisme important, i encareix la recollida d’escombraries. Si no es fes, no s’haurien de destinar diners a recollir les bosses. Per això hem engegat una campanya informativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia