Política

política

El finançament, de requisit a xantatge “immoral”

En uns dies marcats pel compte enrere de dos mesos fixat dimecres per investir president a la Generalitat i evitar per tant una repetició electoral, el tema del finançament va ser ahir el gran protagonista polític del dia, tot i que analitzat des de diferents prismes. Durant la seva intervenció en el consell nacional del partit, la secretària general, Marta Rovira, va advertir tant el PSC com Junts que han d’aclarir quines són les seves propostes de govern perquè, si hi ha un preacord d’investidura, sigui el que sigui, s’hauria de tancar a finals de juliol, perquè així les bases d’Esquerra el puguin debatre i valorar “si és suficient”, informa l’ACN. Un nou model de finançament és el requisit sine qua non marcat per ERC. “O avancem en aquesta carpeta o no podrem avançar en la resta”, i és només qüestió de “voluntat política”, va destacar Rovira, en una clara al·lusió a Salvador Illa. Conscient que si el PSC i ERC es posen d’acord en aquest tema Carles Puigdemont tindria molt poques possibilitats, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va carregar durament ahir contra els socialistes assegurant que és una “immoralitat” que el PSOE vinculi la millora del finançament de Catalunya a la investidura d’Illa.

“Tots els diners que se’n van i no tornen, tota la falta d’execució pressupostària que tenim... ara es deu al fet que els socialistes no presideixin la Generalitat? Jugar amb el futur i el benestar dels ciutadans com a moneda de canvi per a beneficis de partit no és sectarisme, és una immoralitat”, va sentenciar Turull en la seva intervenció en el consell nacional de Junts. Va retreure també a Illa que no es queixi de problemes que depenen directament del govern espanyol, com ara la millora del servei de Rodalies, la lentitud amb el projecte del corredor mediterrani, la defensa de la immersió lingüística a l’escola i el traspàs de la gestió de l’aeroport de Barcelona.

Les altres prioritats

Poc abans, Rovira assegurava que aconseguir ara “un acord per a un concert econòmic o un finançament just” seria possible perquè fa molts anys que s’està negociant, no és una demanda nova. En tot cas, va criticar la “falta de propostes polítiques” dels seus interlocutors i va destacar que, a més del finançament, hi ha tres carpetes “clares” més, cadascuna amb el seu equip negociador: la resolució del conflicte polític, el blindatge davant dels atacs a la llengua catalana i les polítiques socials, amb especial èmfasi en la crisi de l’habitatge. El consell nacional d’ahir d’ERC, de caràcter extraordinari, va servir per activar els primers reglaments del congrés nacional que el dia 30 de novembre ha de servir per decidir la nova cúpula del partit.

Des de Mataró, en el congrés de la federació del Maresme, Illa va insistir que només “un pacte de progrés” entre el PSC, ERC i Comuns evitarà unes noves eleccions i va defensar l’opció dels socialistes de negociar “amb discreció” i amb un “treball metòdic i ordenat”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2434385-rovira-dona-un-mes-de-marge-per-arribar-a-un-preacord-d-investidura.html

2434385

Avançar “mani qui mani”

La cúpula de l’AMI també estava ahir reunida, en aquest cas per celebrar la seva assemblea general, i va dirigir un missatge al món polític en què reclamava que es treballi “des dels municipis” per aconseguir la independència de Catalunya, “mani qui mani a la Generalitat”. Sense entrar a valorar una candidatura o una altra, el president de l’entitat sobiranista, Jordi Gaseni, va exigir unitat d’acció a tots els “actors del procés” per treballar conjuntament i que “el resultat acabi arribant”. Això implica, va destacar, treballar “des dels municipis” i “no deixar perdre” la importància del municipalisme independentista organitzat.

Durant l’assemblea general de l’AMI es va renovar parcialment l’executiva de l’entitat, amb el nomenament de l’alcaldessa de Vilobí del Penedès, Ester Vallès, com a secretària, i de l’alcaldessa d’Amer, Rosa Vila, com a vocal. També es va plantejar organitzar diverses jornades amb el municipalisme independentista d’àmbit nacional i internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia