Política

Cardedeu, per a les famílies

La població no arriba als 20.000 habitants i més de la meitat de les llars són parelles, amb fills o sense

Té una gran riquesa d’entitats i associacions de caire social, cultural i per a la millora del medi ambient

La Radiotelevisió de Cardedeu va ser pionera en les emissions a Catalunya i a tot l’Estat, el 1982

Amb la recollida de residus porta a porta, el percentatge de reciclatge va arribar al 81% el 2023

Cardedeu és un dels 39 municipis de la comarca del Vallès Oriental. Una ciutat que no arriba a la consideració de “ciutat mitjana” per la Unió Europea, perquè amb els seus 19.047 habitants segons dades del 2023, es troba al llindar dels 20.000 necessaris per tenir aquesta valoració. A més a més, és un municipi relativament petit en superfície, de poc més de 12 quilòmetres quadrats, ubicat enmig de la depressió del Vallès a tocar de la serralada Litoral o de Marina. Té un tipus de poblament articulat al voltant del nucli urbà de Cardedeu, i comprèn les caseries de la Coma, el Rieral i Sant Hilari i les urbanitzacions de Bellavista, les Canyes i Can Corbella, molt integrades en el nucli de Cardedeu. Els edificis no tenen una gran alçària, i té un centre per a vianants al voltant de l’església de Santa Maria. La resta de la trama urbana és similar a la de l’Eixample barceloní i les cases modernistes de l’avinguda principal, herència del seu passat de vila d’estiueig, en són un tret diferencial. Té una densitat de població de 1.574 habitants per quilòmetre quadrat, molt semblant als 1.434 de Sant Quirze del Vallès, amb una població similar, i als 2.000 habitants per quilòmetre quadrat de Sant Cugat, que voreja els 100.000 habitants.

En l’àmbit polític, arran de les eleccions municipals del maig del 2023, es va produir un canvi significatiu en els suports que van rebre les diverses formacions i el govern que en va resultar. Després de dos mandats amb ERC i la CUP al govern, el PSC va ser la llista més votada, amb cinc regidors. En segona posició va quedar Joan Masferrer, d’Esquerra Republicana, que, amb quatre regidors, no va poder bastir una majoria per governar. El socialista Josep Quesada va arribar a un pacte amb Gent pel Canvi, amb un regidor, i Junts, amb quatre. Fruit de l’acord, els socialistes cediran l’alcaldia a Xavier Orozco, de Junts, el gener del 2026, quan falti un any i cinc mesos per tornar a convocar eleccions.

Ciutat per viure-hi

Cardedeu no és una ciutat dormitori, és una localitat per viure-hi. Si un fet la caracteritza, és el poder d’atracció de les diferents tipologies de famílies: amb nens o sense. Ho diuen els vilatans i els representants polítics, i també és un fet reconegut per la gent que no hi viu però que hi té vincles per la seva proximitat. La causa rau en l’entorn natural, la configuració de la trama urbana de la ciutat, les connexions amb la resta del territori català –ben comunicada en tren amb Barcelona i Girona i l’àrea metropolitana– i els equipaments educatius, culturals i socials. Segons dades de l’Idescat del 2021, a la ciutat hi ha més de 6.800 llars, i més de 3.700 de les quals són de pare o mare amb fills o dels dos progenitors amb fills. Sense deixar de banda les parelles sense fills –n’hi ha més de 1.300–, que mostren la gran predilecció de la societat de l’àrea metropolitana de Barcelona per viure-hi. Una qüestió, la del gran poder d’atracció, que pot dificultar l’accés a l’habitatge, trastocar la simbiosi entre l’oferta i la demanda, i de fet és un dels municipis considerats “zona de mercat residencial tensionat”. És a dir, que s’ha d’afavorir l’accés a l’habitatge, sobretot de lloguer, amb límits als preus en els nous contractes d’arrendament.

Cardedeu també és coneguda per la seva riquesa d’entitats i associacions de caire social, cultural i mediambiental. Ha estat nucli d’iniciatives sostenibles com el bicibús d’Alfou, un sistema de transport en bicicleta fins a l’escola, que va començar primer que en altres indrets, i que després van adoptar Vic i l’Eixample de Barcelona i va posar Catalunya al món. Ara, a més, des d’enguany també té una orquestra de cambra, l’OC.CA, que ofereix la possibilitat als músics de la comarca de desenvolupar la seva faceta musical, i a la població vallesana, de disposar de més oferta cultural. També hi ha l’associació Totsona, de Dàmaris Gelabert, que té com a objectiu la promoció i l’execució d’activitats relacionades amb la música i l’educació, tant en l’entorn escolar com en l’àmbit familiar. Un model que és capdavanter en l’aplicació de la musicoteràpia en el desenvolupament dels nens i nenes, i que ha traspassat fronteres.

La ciutat també té el reconeixement d’haver estat el bressol de la primera radiotelevisió a Catalunya i a tot l’Estat el 1982, la Radiotelevisió Cardedeu (RTVC). Té un abast local, funciona amb voluntaris, produeix contingut en català i no té afany de lucre. Tot just el 7 de juny, coincidint amb el 44è aniversari de la primera emissió de la televisió, van finalitzar les obres del nou estudi de Radiotelevisió Cardedeu. Actualment la ràdio està ubicada a la segona planta de la Mongia, i quan acabi la programació regular de la temporada, el 12 de juliol, el personal voluntari de l’entitat començarà el trasllat de tot l’equipament tècnic de l’emissora al nou estudi per començar temporada al setembre a les noves dependències. De fet, l’ampliació de l’edifici de RTVC va ser una de les propostes guanyadores del projecte de pressupostos participatius del consistori.

Recollida porta a porta

Cardedeu està envoltada de natura i vol que continuï sent així. La ciutat ha fet una aposta per millorar el reciclatge dels residus. El juliol del 2022 es va implantar el sistema de recollida de brossa porta a porta, no pas sense fer soroll, i va deixar enrere el mètode de contenidors oberts. Un fet que, malgrat tot, ha permès passar d’un percentatge de recollida selectiva de residus del 45% el 2021 al 81% el 2023. I també es van generar 2.000 tones menys de residus que l’any 2021. Són dades positives que mostren que, tot i les excepcions de les persones que no compleixen amb l’obligació de deixar la brossa a la porta, hi ha força col·laboració i sensibilitat dels cardedeuencs i cardedeuenques envers un sistema de gestió de residus més sostenible i respectuós amb l’entorn i el medi ambient. Aquest juny es va posar en marxa, adreçada a aquells que no compleixen els requeriments del porta a porta i no baixen una fracció de la brossa en un horari i un dia concrets, una campanya contra l’incivisme.

Centrats a salvar el CAP de Cardedeu
Una altra de les demandes de la societat cardedeuenca organitzada en la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cardedeu és aconseguir completar la plantilla del CAP Can Borràs amb dotze metges. La tardor passada, el centre sanitari va arribar a una situació límit quan molts professionals van marxar, i això va abocar la societat a omplir el municipi amb pancartes per reclamar la completa cobertura de la plantilla. Al llarg d’aquests mesos han anat recollint el suport dels representants polítics del municipi, així com de la mateixa conselleria de Salut. Aquest mes de juny, la plataforma Salvem el CAP de Cardedeu, tot i reconèixer els avenços en la situació amb la incorporació de dos metges més, i tenint ara nou metges al centre, un més per a tasques de suport a direcció i un altre per a atenció domiciliària, continua reclamant la cobertura de la totalitat de la plantilla. També s’ha decidit constituir una comissió formada per membres de la plataforma i representants del Departament de Salut i de l’Ajuntament, per fer-ne un seguiment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.