Política

unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

La Comissió Europea podria imposar una sanció a la propietària de Facebook i Instagram equivalent al 10% de la seva facturació mundial, i al 20% en cas de reincidir

La Comissió Europea ha dit aquest dilluns que l’empresa estatunidenca Meta està incomplint la llei de mercats digitals pel que fa a la recopilació de dades personals dels usuaris en obligar-los a pagar si no volen que la companyia els utilitzi per a mostrar anuncis personalitzats en Facebook i Instagram.

“Meta ha forçat a milions d’usuaris a la Unió Europea a una elecció binària: pagar o donar consentiment. En la nostra conclusió preliminar, això és una infracció de la llei de mercats digitals”, ha dit el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton.

“Volem donar la capacitat als ciutadans perquè siguin capaços de tenir el control sobre les seves pròpies dades i triar una forma d’anuncis menys personalitzada”, ha afegit la vicepresidenta de la Comissió Europea de l’Era Digital, Margrethe Vestager, en un comunicat.

Brussel·les continuarà amb la seva investigació fins a març de 2025 i mentrestant, espera que Meta proporcioni una solució alternativa al seu model publicitari, però si confirma les seves conclusions inicials, podria acabar imposant una multa a l’empresa del 10% de la seva facturació mundial.

La sanció podria ascendir fins al 20% en cas d’incomplir reiteradament la normativa i la Comissió podria obligar Meta a vendre una part del seu negoci.

La llei de mercats digitals obliga les grans empreses d’internet a obtenir el consentiment dels usuaris per a poder usar les seves dades personals, combinar-los entre les seves diferents plataformes –en aquest cas, per exemple, entre Facebook i Instagram– amb l’objectiu de mostrar anuncis personalitzats.

I en cas que els usuaris no donin el seu consentiment, han de donar-los l’opció d’accedir a un servei equivalent que no usi amb tanta freqüència aquesta informació per a fins publicitaris.

L’Executiu comunitari considera que l’opció de pagament que Meta dona als usuaris per a no usar les seves dades incompleix la normativa perquè els impedeix “exercir el seu dret a consentir lliurement la combinació de la seva informació personal” i perquè no els permet optar per un servei que utilitzi menys dades personals, però que sigui, per contra, equivalent al servei basat en “anuncis personalitzats”.

“Meta ha de proposar-nos, o més aviat posar en marxa, alguna cosa que esperem que compleixi” amb la normativa, ha manifestat una font comunitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida