Política

guerra a gaza

Israel mata una família gaziana de 9 membres i persisteix l’amenaça de guerra al Líban

La víctima era cap del departament de cremades i cirurgia plàstica de l’Hospital Naser, a Gaza

Amb ell van morir cinc nens i tres dones

L’Exèrcit israelià ha matat un prominent metge gazià, identificat aquest dimecres, al costat d’altres vuit membres de la seva família, després que tots ells abandonessin per ordes militars Khan Yunis, en el sud de Gaza, mentre que a Israel continua l’amenaça d’una guerra pròxima contra Hezbol·là al Líban.

El metge assassinat dimarts era Hasan Hamdan, cap del departament de cremades i cirurgia plàstica de l’Hospital Naser, a Gaza, qui la matinada del dilluns havia abandonat Khan Yunis, després d’una ordre d’evacuació israeliana, i havia buscat refugi al costat de la seva família en un habitatge d’uns familiars en Deir al-Balah, en el centre de Gaza.

Segons el mitjà de Qatar Al Jazeera, la retransmissió del qual està prohibida a Israel des de maig pel govern de Benjamin Netanyahu, l’habitatge es trobava en una suposada “zona segura”, però va ser bombardejat matant al doctor, cinc nens i tres dones, d’acord amb fonts mèdiques.

A més, al llarg de l’enclavament devastat –que ja s’aproxima a nou mesos de guerra i supera els 37.900 gazians morts– hi ha hagut aquest dimecres incessants bombardejos israelians en el barri de Shujayia (al nord de Gaza) on les forces israelianes van retornar fa una setmana.

Intent de suïcidi d’ostatges

El portaveu del Gihad Islàmic Palestí, una de les faccions armades presents a Gaza, va assegurar en un comunicat que diversos ostatges israelians haurien intentat suïcidar-se, sense donar més detalls sobre aquest tema.

Les temptatives de llevar-se la vida estarien relacionades amb la “frustració” per no haver-hi acord per al seu alliberament, però també per les pitjors condicions de vida imposades als captius, segons Abu Hamza, portaveu de les Brigades d’Al-Quds, braç armat del Gihad.

Hamza va dir que se’ls havia privat “d’alguns privilegis” per la massacre de Nuseirat, quan Israel va matar a uns 270 palestins en una operació especial al juny en la qual van rescatar a quatre captius vius, i com a fruit de la “tortura” que pateixen els presoners palestins en les presons israelianes.

“La nostra decisió en les Brigades d’Al-Quds de tractar als presoners enemics amb el mateix tracte que als nostres presoners dins de les presons continuarà vigent mentre el govern del terrorisme continuï amb els seus procediments injustos”, va detallar Hamza.

Grups pro drets humans, i ex-presos palestins denuncien falta d’aliment, pallisses i vexacions en les presons, a més d’abusos sexuals com la penetració forçosa amb un pal en centres de detenció, aquests sota la gestió del ministeri de Defensa, en diferents punts d’Israel.

Per part seva, el president israelià, Isaac Herzog, va reiterar a la xarxa X la responsabilitat del govern israelià de recuperar, mitjançant un acord, als 116 captius que continuen atrapats a Gaza, dels quals es tem que només mig centenar continuïn vius.

Amenaça de guerra contra Hezbol·là

D’altra banda, pel que fa a la frontera nord amb el Líban, on arran de la guerra a Gaza el grup xiïta libanès Hezbol·là perpetra atacs amb coets (rarament mortals) contra el nord d’Israel, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha reiterat la possibilitat d’iniciar una guerra per a posar fi al foc creuat.

“Aquests tancs que esteu cuidant, una vegada abandonin el camp de batalla (en Rafah) saben com arribar al (riu) Litani, i estem decidits a fer aquest pas al Líban si fos necessari”, va dir avui Gallant en una trobada amb tropes prop de la divisòria amb Gaza.

Encara que el líder castrense ha assegurat que Israel prefereix un acord diplomàtic, que podria facilitar el retorn d’uns 60.000 israelians desplaçats, ha insistit que si la realitat els obliga, Israel sabrà com lluitar.

En aquest foc creuat ja han mort més de 500 persones, la majoria milicians i comandants de Hezbol·là contra els quals Israel comet també atacs aeris selectius; a més de 90 civils al Líban i almenys 25 persones en el costat israelià: 15 militars i 10 civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona