Política

regne unit

Qui és Keir Starmer, el futur primer ministre britànic?

El guanyador de les eleccions al Regne Unit ha apropat els laboristes al centre de l’espectre polític per atreure més votants

Centrista, europeista, advocat de professió, amant del futbol i seguidor de l’Arsenal. Així és Keir Starmer, l’home escollit pels britànics per ser el seu nou primer ministre després de la victòria històrica del Partit Laborista en les eleccions generals celebrades aquest dijous al Regne Unit. Un triomf que posa fi a catorze anys de governs conservadors. Els laboristes tornen al poder de la mà d’aquest advocat que l’abril del 2020 va agafar el relleu a Jeremy Corbyn al capdavant del Partit Laborista i ha sabut mantenir la formació unida mentre repetia el gir cap al centre de l’espectre polític de Tony Blair per atreure més votants.

Acusat d’avorrit i oportunista, Keir Starmer té 61 anys i té l’origen familiar més humil en dècades per un primer ministre.

Tot i la seva obsessió per la privacitat, Starmer sempre recorda que ve d’una família de classe treballadora que li costava arribar a final de mes. El futur primer ministre britànic va néixer a Surrey, al sud de Londres, una zona tradicionalment burgesa i conservadora, on sempre es va sentir, segons la seva biografia, una mica fora de lloc. La figura del seu pare, amb fortes conviccions d’esquerra, té molta importància per explicar el personatge. El seu pare era un treballador en una fàbrica d’eines i la seva mare infermera del sistema públic de salut. El pare va mantenir una gran distància emocional amb els seus quatre fills, alhora que dedicava totes les seves energies fora de la feina a cuidar la seva dona, Jo, que patia una artritis inflamatòria des de nena i que sovint passava per operacions doloroses.

Alumne modèlic en una grammar school (escoles públiques pels millors estudiants), va ser el primer membre de la seva família en anar a la universitat i va estudiar dret a Leeds i Oxford.

Va coquetejar des de jove amb les branques més radicals del laborisme, fins al punt d’arribar a proclamar en una entrevista de feina per un prestigiós bufet d’advocats que “la propietat és un robatori” (tot i que després va reconèixer que era una provocació).

Starmer fa disset anys que està casat amb la també advocada Victòria Starmer, i té dos fills adolescents, que vol mantenir lluny del focus públic. La premsa l’ha atacat perquè en el seu partit ha sorgit polèmiques per comentaris antisemites, alhora que Starmer recorda que la seva dona és jueva. És de les poques coses que se sap de la seva vida personal, ja que és reticent a parlar d’ella. És hermètic, metòdic, centrista i europeista. També és implacable quan és necessari. És advocat especialista en drets humans i va ser fiscal en cap d’Anglaterra i Gal·les entre el 2008 i el 2013. De fet, va ser nomenat cavaller per la seva feina a la fiscalia, Sir Keir Starmer, però els seus adversaris ho utilitzen en contra seu per acusar-lo de formar part d’una elit allunyada de la realitat. Després de sis anys a la fiscalia, va abandonar el Ministeri Públic per fer el salt a la política com a candidat laborista en les eleccions de 2015 per una circumscripció en el centre de Londres.

Aviat va cridar l’atenció de Corbyn, que el va incorporar primer com a portaveu d’immigració en el seu govern a l’ombra i després del Brexit.

Després de la renúncia de Corbyn arran de la patacada dels laboristes en les eleccions del 2019, Starmer es va posicionar com a candidat d’unitat en les primàries i va ser eleccions per reconstruir el partit. I a partir d’aleshores no li ha tremolat la mà per purgar a Corbyn per la seva inacció contra l’antisemitisme i laminar tot el sector crític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Orbán desafia la UE i aterra a Moscou per parlar amb Putin

barcelona
estat espanyol

El jutge suspèn la declaració de Begoña Gómez i la torna a citar el 19 de juliol

barcelona
ESCÒCIA

L’SNP admet una derrota “molt perjudicial” per als plans d’un nou referèndum

BARCELONA
REGNE UNIT

Starmer celebra l’“inici del canvi” i Sunak assumeix la desfeta històrica dels ‘tories’

BARCELONA
estat espanyol

Begoña Gómez arriba al jutjat per declarar com a investigada

barcelona
regne unit

Qui és Keir Starmer, el futur primer ministre britànic?

barcelona
REGNE UNIT

Tsunami laborista i desfeta històrica conservadora

BARCELONA
Pere Garriga i Solà
Alcalde d’Arbúcies (Entesa per Arbúcies)

“Treballem amb molta transparència i coherència”

Arbúcies

Pengen una pancarta amb el lema ’No Surrender’ a la plaça d’Amer

AMER