Política

judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

No nega que hi hagués delicte de malversació però descarta que fos per un enriquiment personal o que afectés als interessos de la UE

Argumenta que la decisió de Llarena “no és ajustada a dret”

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat un recurs d’apel·lació contra la negativa del jutge del Suprem Pablo Llarena d’aplicar l’amnistia a l’expresident català Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. En el seu recurs, la fiscalia opina que la decisió de Llarena “no és ajustada a dret” i li demana que dicti una nova resolució on apliqui l’amnistia i deixi sense efecte l’ordre de detenció que pesa sobre els tres líders del procés. L’argument de la fiscalia, diametralment oposat al de Llarena, és clar. En cap moment, diu, va haver ànim d’enriquir-se personalment ni cap mal als interessos financers de la UE, que són les excepcions que marca la llei per no perdonar la malversació de cabals públics.

En el seu recurs, la tinent fiscal de l’Alt Tribunal María Ángeles Sánchez Conde i el fiscal en cap Penal Joaquín Sánchez Covisa deixen ben clar que “el Ministeri Fiscal discrepa” de la decisió de Llarena . “El fiscal no discuteix que els fets investigats siguin constitutius d’un delicte de malversació, el que discuteix és que existeixin indicis que en la malversació perseguida en aquesta causa concorri també un ànim superposat i deliberat d’enriquir-se personalment”, apunta la fiscalia en el seu escrit.

El ministeri públic opina que la llei d’amnistia concreta que no es considerarà enriquiment l’aplicació de fons públics a les finalitats objecte de la norma “quan no hi hagi hagut el propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial”. Al seu parer, la voluntat de legislador és “clara” i la norma que la desenvolupa “admet una interpretació absolutament conseqüent i coherent amb aquesta decisió”. “No hi ha altra opció que l’aplicació de l’amnistia interessada”, insisteix. Pel que fa a l’argument dels interessos financers de la UE, una altra de les excepcions de l’amnistia, remarca que “no només no hi ha constància alguna que el capital gastat en la realització el referèndum procedís, tot o en part, de fons europeus”, sinó que “tampoc és possible admetre que les despeses requerides per materialitzar la votació tinguessin virtualitat lesiva alguna -directa o indirecta- per als interessos financers de la UE”. En aquest sentit, assenyala que la pròpia sentència en els seus fets provats reconeix que els impulsors del referèndum que han estat processats eren perfectament coneixedors que el referèndum no acabaria en la creació d’un estat.

D’altra banda, pel que fa a la qüestió d’inconstitucionalitat que planteja el Suprem sobre el delicte de desobediència previst a la llei d’amnistia, la fiscalia adverteix que la resolució no determina en absolut la norma concreta que qüestiona ni tampoc els preceptes concrets constitucionals que es consideren infringits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per reiterar que continua en la cursa

barcelona
IRLANDA DEL NORD

El Sinn Féin guanya les generals mantenint els seus set escons

BARCELONA
judicial

El Suprem ja obre una porta a recórrer l’amnistia a Europa pel cas Tsunami

barcelona
judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán desafia la UE i aterra a Moscou per parlar amb Putin

barcelona
estat espanyol

El jutge suspèn la declaració de Begoña Gómez i la torna a citar el 19 de juliol

barcelona
ESCÒCIA

L’SNP admet una derrota “molt perjudicial” per als plans d’un nou referèndum

BARCELONA