Política

regne unit

Starmer inicia el canvi de rumb en el seu primer dia de govern i diu que el pla Ruanda “està mort”

El nou primer ministre ha reunit per primer cop el seu gabinet per discutir els primers passos a fer

El govern laborista de Keir Starmer comença a caminar. El nou primer ministre ha reunit aquest dissabte per primera vegada els ministres del seu flamant gabinet a Downing Street, als quals els ha dit que hi havia molta feina a fer. Starmer assegura que l’àmplia victòria obtinguda en les eleccions generals de dijous passat, dona al seu partit “un mandat clar” per governar “pel canvi”. Abans de començar a la reunió, Starmer i els seus ministres han posat breument i molt somrients per la premsa local. “Hi ha molta feina a fer, així que ara ens posem a treballar”, ha dit el polític laborista al seu equip, segons recull la premsa local. “Serem jutjats per les nostres accions, i no per les nostres paraules”, ha afegit el líder laborista.

Després de la trobada, el polític laborista ha donat la seva primera roda de premsa com a premier, durant la qual ha volgut deixar clar que el canvi no es produirà dia per l’altre i ha explicat els primers passos que farà el seu govern, que se centrarà a aconseguir l’estabilitat econòmica, resoldre les llistes d’espera de la sanitat pública i la immigració. Sobre aquesta qüestió, Starmer ha estat molt clar en afirmar que el polèmic pla migratori de deportació de demandants d’asil impulsat pel govern conservador de Rishi Sunak, l’anomenat pla Ruanda, està “mort i enterrat”. L’alternativa al pla, segons va prometre en campanya, consisteix a reforçar els controls policials i crear un nou comandament de seguretat de fronteres i capacitat que atorgar la legislació antiterrorista per combatre amb duresa les màfies que transporten éssers humans a través del canal de la Mànega.

Entre els plans més immediats ha anunciat que aquest dilluns iniciarà una gira per les quatre nacions del Regne Unit –Escòcia, Gal·les, Anglaterra i Irlanda del Nord– després del “mandat clar” enviat des de totes elles per les urnes. Aquesta girà, segons ha explicat, començarà a Escòcia, continuarà a Irlanda del Nord i després viatjarà a Gal·les per tornar a Anglaterra.

Starmer també ha confirmat que aquest dimarts a la tarda viatjarà a Washington per assistir a la cimera de l’OTAN i aprofitarà la visita per parlar amb els dirigents d’altres països i reforçar el suport del Regne Unit a Ucraïna.

En la seva primera compareixença davant els mitjans com a flamant primer ministre britànic, Starmer ha reiterat el suport del Regne Unit a Ucraïna. Un compromís que Starmer ja va ratificar divendres al vespre en una conversa telefònica amb el president dels EUA, Joe Biden. El mandatari nord-americà va trucar el polític laborista per felicitar-lo i durant la conversa van expressar la seva voluntat d’aprofundir la relació bilateral, segons va informar la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, en declaracions recollides per l’agència Efe. Poc després d’haver assumit les seves funcions, Starmer també va parlar per telèfon amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, segon també informa Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia