Política

Joan Manel Serra

Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

“En la primera reunió amb Junts i Futur, ja vam veure que eren molt durs amb nosaltres i molt afins entre ells”

“L’actualitat els passa per sobre i, en comptes de demanar-nos ajuda, prefereixen continuar amb la incapacitat de gestionar”

Si no tens la casa endreçada, costa d’entendre que puguis fer complir la legalitat al veí

Joan Manel Serra analitza per què el seu partit es va quedar sense alcaldia, tot i haver guanyat les eleccions, i avança en aquesta entrevista les principals línies de treball del seu partit des de l’oposició.

Van guanyar les eleccions, per setze vots, però van guanyar. Què va passar?
La mateixa nit electoral ja vaig dir que l’alegria era molt efímera i que no seria un camí fàcil pel fet que Junts i Futur per Puigcerdà sumaven per si sols, i en la primera reunió amb uns i altres per intentar negociar ja vam veure que eren molt durs amb nosaltres i molt afins entre ells. I el temps ens ha acabat donant la raó. Inclús gent afí dels dos grups ens han corroborat que aquest pacte ja estava fet d’abans i que simpatitzants o militants no n’eren conscients. El pacte entre els dos caps estava fet inclús d’esquena a les seves bases.
En certa manera és lògic. Provenen de l’entorn de l’antiga CiU.
Exacte, no oblidem que tots surten del mateix lloc, encara que no formen part del grup de CiU, excepte el cap de Futur, Francesc Armengol. Ara, s’ha de veure què passarà.
Per què ho diu?
Per les guerres que estem vivint aquests dies.
Guerres internes a Futur, o amb Junts?
En tots els escenaris. Guerres a l’equip de govern amb les discrepàncies que hi pugui haver amb certes irregularitats pel tracte de favor en determinats expedients del cap de Futur. Entre els membres dels dos equips de govern, hi ha gent que vol que les coses es facin bé i d’altres miren cap a una altra banda. Aquestes friccions hi són, estan damunt la taula i inclús la gent del carrer ho veu.
Vaja, que no veu futur al govern.
No, no. No m’atreveixo a ser molt agosarat, però això hi és i és una realitat que vivim cada dia. No sé com acabarà. En el dia d’avui, amb la guerra que tenim amb el tema de l’Armengol, veus que hi ha una part del govern que mira cap a una altra banda; a altres els dol aquesta situació i les mateixes resolucions que surten de l’Ajuntament no les apliquen com a tal. No sé quin dels dos sectors, internament, tindrà més força.
De quins expedients parla?
Dels que afecten negocis del senyor Armengol. És un expedient que cueja des de fa molts anys; per una banda, la guerra que té amb el centre comercial amb benzinera que s’havia de fer, i per l’altra, les accions que ha fet al seu propi establiment d’ampliacions sense tenir els expedients com tocava. Des de l’Ajuntament se li ha reiterat moltes vegades que havia d’aturar l’activitat i no continuar les obres, i ha tirat pel dret. Vam detectar aquesta irregularitat fa un parell d’anys i, a hores d’ara, encara no s’ha actuat amb la contundència que caldria. Vull dir, però, que els problemes del poble són molts d’altres.
Però aquest els pot deixar sense el govern.
No sé si el destruirà o no, però, realment, hi ha una patata calenta molt important. Si tu no tens la casa endreçada, ens costa d’entendre que puguis fer complir la legalitat al veí del costat. Que aquesta persona pugui ser alcalde de la vila, fruit del pacte amb Junts, a nosaltres no ens sobta, sinó que ens indigna.
Els deixen exercir d’oposició?
Doncs no. Cada vegada ens lliguen molt més i ens limiten el grau de participació. Sempre ens hem ofert per col·laborar en el que fes falta. Mai, però, no ens han demanat res, i ens han anat tancant cada vegada més les vies d’accés a la informació. Per altra banda, no es deixen ajudar. Quan veiem que l’actualitat els passa per sobre, en comptes de demanar-nos ajuda, prefereixen continuar amb aquesta inacció i incapacitat de gestionar.
En què treballen?
Hi ha molta gent pendent d’això i cap a on acabarà caient, però evidentment no és el nostre focus de treball. És el més sorollós, però la nostra bandera és l’accés a l’habitatge, un camp en el qual l’equip de govern encara no ha fet res; l’eficiència energètica, sobretot als edificis i dependències municipals, on tampoc no s’ha fet res, i la neteja i l’estat de la vila, que fa molts anys que no s’hi actua. Els veïns han de sentir orgull de caminar per les places i carrers, i des de fa molts anys Puigcerdà ha tingut un desgast i una falta d’inversió molt forta que fa que l’estat del municipi sigui el que és.
Neteja i residus?
La recollida d’escombraries és un tema lligat a la neteja i que encara tenim penjat. Trenquem una llança a favor de la regidora de Medi Ambient, però fins avui no s’havia fet res. El que es va deixar preparat per a la nova concessió s’ha hagut de refer. Hi hem perdut temps i molts recursos públics.
Habitatge, concreti la problemàtica.
Al ser una població i una comarca on hi ha molta segona residència i turisme, hi ha molt d’habitatge, però no en el parc de lloguer, i tampoc no hi ha iniciatives públiques en aquest sentit. Hi ha poc lloguer i una grandíssima demanda, i això fa que els preus siguin els que són. A més, tenim un públic d’un poder adquisitiu mitjà alt i això fa pujar els preus i impossibilita que els que vivim aquí, que tenim unes condicions laborals bastant precàries en moltes ocasions, puguem accedir a un habitatge digne i a preu raonable.
Vostè és hereu de l’ERC de Joan Carretero o de la de Joan Planella?
Vaig començar a l’última campanya d’en Joan Planella, que, per a mi, és un referent. Quan hi va haver el trencament d’en Carretero amb ERC per crear Reagrupament, va costar refer el partit, però a les dues últimes eleccions hem registrat una tendència a l’alça.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma

Escac i mat pel cas Tsunami

Barcelona
Joan Manel Serra
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

Puigcerdà
Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona