Política

ESTAT FRANCÈS

El bloc d’esquerra proposarà, en una setmana, el seu candidat a dirigir el govern

Attal presenta la dimissió a Macron, que li demana de continuar mentre durin les negociacions per a la formació d’un nou executiu

França va començar ahir l’incert camí per intentar construir una majoria de govern després que la segona volta de les eleccions legislatives de diumenge dibuixés una Assemblea molt fragmentada i sense majoria clara.

Els partits que conformen el Nou Front Popular (NFP) –socialistes, ecologistes, comunistes i La França Insubmisa– van reclamar ahir el càrrec de primer ministre després d’haver-se imposat en els comicis, per davant de la coalició presidencial de Junts i l’ultradretà Reagrupament Nacional (RN). El líder dels socialistes, Olivier Faure, i la insubmisa Mathile Panot van anunciar que l’NFP proposarà, en el termini d’una setmana, el nom de la persona que haurà de dirigir el nou govern. Faure va explicar que la tria es farà “per consens o per votació” entre les formacions que integren la coalició.

El líder socialista va deixar molt clar que l’objectiu és que aquest primer ministre governi amb el programa de l’esquerra i no en coalició amb els macronistes, que van perdre la majoria que havien tingut els darrers set anys.

Un executiu dialogant

Però Faure també va reconèixer que el nou executiu “haurà de ser capaç de dialogar amb l’exterior” ja que caldrà “ampliar” la majoria relativa de l’NFP. En aquest sentit, perd punts el nom de Jean-Luc Mélenchon, líder de La França Insubmisa i considerat per molts com una figura divisiva. El mateix Faure i l’expresident Hollande, ara elegit diputat, així com diversos representants comunistes i ecologistes l’exclouen com a nou primer ministre.

Mentrestant, el centrista Gabriel Attal continua com cap de l’executiu. Tal com s’havia compromès a fer la mateixa nit electoral, després que el bloc presidencial quedés segon, Attal va presentar ahir al matí la dimissió al president, Emmanuel Macron, que li va demanar continuar al càrrec per gestionar els afers corrents fins que no es constitueixi la nova cambra.

Fonts de l’Elisi van explicar que Macron va instar a la continuïtat “per garantir l’estabilitat del país”, sense fixar cap mena de termini per al relleu. Macron, que havia de viatjar ahir cap a Washington per participar a la cimera de l’OTAN, ha insinuat que les negociacions duraran setmanes.

L’espasa dels Jocs

El mateix Attal ja va dir diumenge al vespre que es quedarà al Palau de Matignon “tant de temps com el deure ho exigeixi”, sobretot tenint en compte que els Jocs Olímpics de París començaran el pròxim 26 de juliol.

L’NFP va guanyar 182 diputats, seguit del bloc macronista (168), Reagrupament Nacional (143) i el conservador Els Republicans (60), als quals cal sumar altres partits menors i independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Els republicans aproven en el seu programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional anul·la els tres últims anys d’investigació judicial del cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona
política

Rull: “La policia no entrarà al Parlament a detenir ningú”

barcelona