Política

Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

Una de les dones catalanes amb més poder i influència de finals del segle XX amb fortes conviccions nacionals i conservadores.

Qui va ser primera dama de Catalunya durant 23 anys, Marta Ferrusola i Lladós, ha mort avui, a l’edat de 89 anys, segons ha confirmat l’ACN de fonts pròximes a la família. Patia la malaltia de l’Alzheimer i ja feia uns anys que s’havia retirat de la vida pública.

Nascuda a Barcelona, era filla d’uns botiguers de l’Eixample, originaris de Queralbs. A principis dels anys cinquanta, a l’escola cristiana i catalanista Virtèlia, va conèixer a Jordi Pujol. Es van casar el 4 de juny de l’any 1956 a Montserrat i van tenir set fills, Jordi (1958), Marta (1959), Josep (1963), Pere (1965), Oriol (1966), Mireia (1969) i Oleguer (1972). Va haver de tirar endavant i fer de pal de paller de la família quan van empresonar el seu marit durant el franquisme. L’any 1975 va afiliar-se a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i va ser clau en el nomenament d’alguns dirigents del partit. L’any 1980, quan Jordi Pujol va assolir la presidència de la Generalitat, va esdevenir la primera dama de Catalunya. Ho va ser fins a l’any 2003, i durant aquest temps va assumir càrrecs simbòlics en fundacions i entitats de caràcter benèfic, com ara la presidència del comitè organitzador del Festival Internacional de la Infància de Barcelona. Durant aquests anys, Ferrusola va tenir un paper molt actiu de projecció pública i va anar desenvolupant un caràcter fort. Va mantenir una identitat conservadora i nacionalista, i va crear alguna polèmica a causa d’algunes declaracions a l’entorn de la immigració, de l’homosexualitat o del tripartit. Mai va voler passar com una simple esposa del president, sinó com tota una primera dama. Va ser protagonista de les grans nits electorals de CiU i d’algun congrés nacional del partit.

Paral·lelament, va anar esdevenint la gran líder de la família. Va animar als seus fills a obrir-se camí en el món dels negocis, i ella, l’any 1990, va fundar l’empresa de jardineria Hidroplant, juntament amb Núria Claverol, esposa de l’empresari Carles Sumarroca, amic personal de Pujol. L’empresa va ser molt criticada per haver obtingut contractes de jardineria amb organismes de la Generalitat, però el més polèmic va ser el contracte per la instal·lació de la gespa del Camp Nou, que va acabar resultant defectuosa.

Des de l’any 2017 es trobava investigada per la justícia espanyola, juntament amb el seu marit i alguns dels seus fills. És l’anomenat Cas Pujol i s’investiguen els diners que presumptament van dipositar en paradisos fiscals, procedents d’una herència no declarada de Florenci Pujol, pare del president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

García-Castellón enterra per força el cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona