Política

Política

Denúncies creuades a ERC per l’escàndol dels Maragall

L’equip de comunicació ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

Esquerra Republicana ha decidit presentar una demanda contra Tolo Moya per la filtració d’informació confidencial “de manera esbiaixada als mitjans de comunicació”, segons han confirmat fonts del partit, després que avui s’hagi conegut que els seus responsables de comunicació ja sabien fa mig any que els autors dels cartells contra Ernest Maragall eren militants del partit i en una reunió el 8 de febrer van maquinar com tapar l’escàndol amb l’objectiu de trobar un “tallafoc” que evités esquitxar el partit. Així es desprèn de diversos àudios que han difós RAC 1 i el diari Ara, en què es fa pública una reunió entre el vicesecretari general de comunicació d’Esquerra, Oriol Duran; el llavors viceconseller d’estratègia i comunicació del govern, Sergi Sabrià; el fins fa poc cap de comunicació del partit, Tolo Moya; i el gerent i vicesecretari de finances dels republicans, Jordi Roig. ERC lamenta que aquestes gravacions són una reunió privada —“gravada i filtrada per Moya sense avisar”, asseguren— que va tenir lloc per mirar d’afrontar “l’error”, i arran de la qual el mateix Moya acabaria demanant perdó a Ernest Maragall, com ell mateix va fer públic en una carta pública el 2 de juliol passat. Les mateixes fonts del partit asseguren que, amb la reunió ara desvelada, la intenció de la direcció de comunicació era “minimitzar els danys per una acció lamentable”, i han assegurat que la conversa ara filtrada ja està recollida en l’informe de la ’compliance’ interna que s’ha fet. Tolo Moya ha estat cessat per ERC en el càrrec d’assessor a la Diputació de Barcelona pel que es considera pèrdua de confiança i revelació d’informació confidencial. A tot això l’exdirector de comunicació d’ERC ha avançat que es defensarà de les acusacions per “per la via judicial” i ha acusat a ERC de situar-lo com a cap de la trama des de l’inici “sense aportar cap mena de prova” i ha afegit que no permetrà que se l’acusi de res del que no és “responsable”. Tot i acceptar “de manera formal” el cessament perquè no se sent “identificat” amb la manera de fer de la direcció actual d’ERC, Moya també acusa la formació d’haver anat canviant la versió dels fets a mesura que se n’han anat coneixent més detalls i d’haver “mentit” sobre “el coneixement i l’encobriment del cas de manera reiterada”. L’exdirector de comunicació d’ERC afirma, a més, que el seu cessament “demostra una vegada més ser una mesura desesperada per silenciar qui formalment, i des de dins, ha demanat que es continuïn investigant els fets per arribar a tota la veritat”. Al comunicat Moya també ha volgut distingir entre el partit i “la manera de fer de gent que, des de la seva posició, es creu amb el poder d’actuar de manera deliberada sense cap mena de moral contra qualsevol persona, inclús contra els seus companys de partit”.

L’escalada de la crisi interna a ERC es produeix després que els citats àudios revelin que dins del partit eren conscients que en algun moment es podia filtrar l’informe que vinculava ERC amb l’atac als Maragall i es busca la manera d’intentar sortir del pas amb un “tallafoc”. Per això Duran, Sabrià i Roig expressen la necessitat de conèixer què diu l’informe per saber com reaccionar. I es parla d’obrir una investigació interna, un “complience”, tal com ha acabat passant. “Primer l’hem de mirar i veure què diu. Si surten noms, el que ha de fer el complience és cridar-los. Què dirà? Doncs depèn de qui sigui. Si mantenim el tallafoc o no mantenim el tallafoc”, assegura Roig e un dels àudios difosos per RAC 1.

En els àudios també s’assenyala l’autoria a un grup de joves d’ERC d’Igualada, concretament apunten directament una persona, un tal “Víctor”. A més, deixen clar que van actuar pel seu compte, exculpant la direcció d’ERC i exculpant-se també a ells mateixos. Així, la cúpula de comunicació del partit deixa clar als àudios que no tenien vinculació amb l’autoria, però també queda clar que ho van saber i ho van intentar tapar. En aquest punt intervé Tolo Moya, que ho deixa clar en un altre àudio de la reunió.

A més, durant la reunió del 8 de febrer també transcendeix que el president, Pere Aragonès, estava al cas de l’afer perquè, segons diu Sabrià, el mateix Ernest Maragall li havia explicat.

Arran de l’escàndol dels cartells ofensius als Maragall, ERC ha intentat tancar el cas amb l’obertura de quatre expedients. Un de molt greu, al jove d’Igualada; un de greu, a Tolo Moya, i dos de lleus, a Sabrià i Marc Colomer, secretari de comunicació d’ERC.

Els cartells dels Maragall van aparèixer la nit del dimecres 8 i el matí del 9 de març del 2023 en la precampanya de les eleccions municipals a l’entorn de tres seus republicanes a Barcelona –Calàbria, Consell de Cent i el Casal de l’Eixample- i a diferents carrers de la ciutat. Maragall va presentar una denúncia per delicte d’odi i els Mossos, actuant d’ofici, van acabar denunciant tres joves d’Igualada, que van ser citats a declarar a comissaria. Finalment, Ernest Maragall va retirar la denúncia.

Reacció de Junqueras

Els àudios s’han publicat precisament el mateix dia que Oriol Junqueras, juntament amb altres militants, ha publicat un article a La Vanguardia en què condemna les “campanyes de desprestigi deplorables” a ERC arran de la polèmica pels cartells contra Ernest Maragall. Junqueras assegura que ni ell ni la secretària general del partit, Marta Rovira, ni la “majoria” de l’executiva del partit coneixien la “presumpta conjura interna” al partit ni les seves activitats. “Qualsevol dimissió o expedient via exprés no pot substituir el coneixement de la veritat per a tots nosaltres i per a la militància”, afegeix. En aquest sentit, defensa que s’arribi “fins al fons de les responsabilitats de les actuacions indignes” i expressa la seva “plena confiança” en la independència i el rigor de la comissió de garanties del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.