Política

Política

L’equip de comunicació d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

Es fan públics uns àudios d’una reunió entre Sabrià, Duran, Moya i Roig en què parlen de trobar un “tallafocs” per esquivar l’escàndol

Els responsables de comunicació d’ERC ja sabien fa mig any que els autors dels cartells contra Ernest Maragall eren militants del partit i en una reunió el 8 de febrer van maquinar com tapar l’escàndol amb l’objectiu de trobar un “tallafoc” que evités esquitxar el partit. Així es desprèn de diversos àudios que han difós RAC 1 i el diari Ara, en què es fa pública una reunió entre el vicesecretari general de comunicació d’Esquerra, Oriol Duran; el llavors viceconseller d’estratègia i comunicació del govern, Sergi Sabrià; el fins fa poc cap de comunicació del partit, Tolo Moya; i el gerent i vicesecretari de finances dels republicans, Jordi Roig.

En la conversa, que va tenir lloc quan feia prop d’un any que s’havien penjat els cartells contra Ernest i Pasqual Maragall amb el missatge “Fora l’alzheimer de Barcelona”, es pot escoltar com tots quatre sabien de l’existència d’un informe dels Mossos d’Esquadra que assenyalava l’autoria directament al partit. Per això, Duran fa referència a la necessitat d’accedir a l’informe per saber què posa, es parla de carregar la responsabilitat a un militant del partit d’Igualada i Sabrià dona per fet que Ernest Maragall s’enfadarà però que se’l pot intentar convèncer que retiri la denúncia si se li explica d’on van sortir i, sobretot, si se li demana disculpes -cosa que va passar-.

Els àudios fan evident que dins d’ERC eren conscients que en algun moment es podia filtrar l’informe que vinculava ERC amb l’atac als Maragall i es busca la manera d’intentar sortir del pas amb un “tallafoc”. Per això Duran, Sabrià i Roig expressen la necessitat de saber què diu l’informe per saber com reaccionar. I es parla d’obrir una investigació interna, un “complience”, tal com ha acabat passant. “Primer l’hem de mirar i veure què diu. Si surten noms, el que ha de fer el complience és cridar-los. Què dirà? Doncs depèn de qui sigui. Si mantenim el tallafoc o no mantenim el tallafoc”, assegura Roig e un dels àudios difosos per RAC 1.

Els àudios també s’assenyala l’autoria a un grup de joves d’ERC d’Igualada, concretament assenyalen directament una persona, un tal “Víctor”. A més, deixen clar que van actuar pel seu compte, exculpant la direcció d’ERC i exculpant-se també a ells mateixos. Així, la cúpula de comunicació del partit deixa clar als àudios que no tenien vinculació amb l’autoria, però també queda clar que ho van saber i ho van intentar tapar. En aquest punt intervé Tolo Moya, que ho deixa clar en un altre àudio durant la reunió.

Arran de l’escàndol dels cartells ofensius als Maragall, ERC ha intentat tancar el cas amb l’obertura de quatre expedients. Un de molt greu, al jove d’Igualada; un de greu, a Tolo Moya, i dos de lleus, a Sabrià i Marc Colomer, secretari de comunicació d’ERC.

Els cartells dels Maragall van aparèixer la nit del dimecres 8 i el matí del 9 de març del 2023 en la precampanya de les eleccions municipals a l’entorn de tres seus republicanes a Barcelona –Calàbria, Consell de Cent i el Casal de l’Eixample- i a diferents carrers de la ciutat. Maragall va presentar una denúncia per delicte d’odi i els Mossos, actuant d’ofici, van acabar denunciant tres joves d’Igualada, que van ser citats a declarar a comissaria. Finalment, Ernest Maragall va retirar la denúncia.

Reacció de Junqueras

Els àudios s’han publicat precisament el mateix dia que Oriol Junqueras, juntament amb altres militants, ha publicat un article a La Vanguardia en què condemna les “campanyes de desprestigi deplorables” a ERC arran de la polèmica pels cartells contra Ernest Maragall. Junqueras assegura que ni ell ni la secretària general del partit, Marta Rovira, ni la “majoria” de l’executiva del partit coneixien la “presumpta conjura interna” al partit ni les seves activitats. “Qualsevol dimissió o expedient via exprés no pot substituir el coneixement de la veritat per a tots nosaltres i per a la militància”, afegeix. En aquest sentit, defensa que s’arribi “fins al fons de les responsabilitats de les actuacions indignes” i expressa la seva “plena confiança” en la independència i el rigor de la comissió de garanties del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Memòria democràtica

Consens per desencallar la reconstrucció de l’Escola del Mar a la Barceloneta

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans de comunicació

Barcelona
Política

Rull rep Wagensberg al Parlament després de sis mesos a l’exili pel cas Tsunami

barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là llança desenes de coets contra el nord d’Israel

Barcelona
Política

La cúpula d’ERC ja sabia al febrer l’autoria dels cartells i ho va intentar tapar

barcelona
política

El delicte d’injúries a la corona serà refet sense una derogació de la llei mordassa

madrid

Arrenca l’Eurocambra més dividida

Brussel·les
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona