Política

Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Actualment era el secretari general del Partit Comunista i acabava de rebre l’Estrella d’Or, la més alta condecoració que concedeix el govern del país

L’expresident del Vietnam i un dels líders més poderosos de l’última dècada, Nguyên Phú Trong ha mort aquest divendres, a l’edat de 80 anys, segons ha informat el govern del Vietnam. En els darrers anys havia patit diversos problemes de salut que l’havien obligat a apartar-se de la primera línia. De fet, la seva mort s’ha produït en un moment de turbulències polítiques dins la cúpula comunista. Mentre Trong s’estava recuperant d’una malaltia, la direcció del partit l’havia pres el mateix president nacional, Tô Lâm. Des que ell era al càrrec, diversos alts dirigents del partit s’havien vist obligats a dimitir després de ser acusats d’irregularitats no especificades.

Nguyên Phú Trong va entrar a militar al Partit Comunista quan encara era un estudiant, l’any 1968. Es va graduar en Filologia i es va doctorar en Filosofia i Dret. Dins l’organització va fer de redactor i va ostentar diversos càrrecs en publicacions polítiques i teòriques, com la Ressenya Comunista, de la qual va ser editor en cap de 1991 a 1996. Va exercir diverses posicions en comitès educatius, teòrics i científics, i el maig del 2002 es va estrenar com a diputat a l’Assemblea Nacional. L’any 2011 va ser escollit secretari general del partit, i des d’aquest moment fins a la seva mort va conservar el càrrec. El seu estil era percebut com a tolerant i allunyat de l’esperit revolucionari i d’ideologia socialista. El 2013 va ser nomenat cap del Comitè Central de Prevenció i Control de la Corrupció, i des d’aquí va iniciar una campanya contra la corrupció que va suposar la destitució, arrestos i judicis de nombrosos càrrecs i mandataris, inclosos dirigents de PetroVietnam, del Ministeri de Transports, del Politburó (màxim òrgan executiu del partit) i fins i tot de l’exèrcit.

El 23 d’octubre de 2018, va ser elegit com a novè president de la República Socialista del Vietnam. Durant la seva presidència va fer front amb èxit de la pandèmia de la Covid-19, va fer créixer l’economia industrial del país, es va aproximar a la Xina i va mantenir bones relacions internacionals amb els seus rivals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona