Política

política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

Un total del 57% de votants d’ERC troben que el partit hauria de facilitar d’alguna manera la investidura del socialista Salvador Illa, si se suma el 26% d’enquestats pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que contesta aquesta pregunta dient que l’haurien de fer president conjuntament ERC i els comuns; el 17% que consideren que ho ha de fer ERC en solitari (tot i que aquesta opció és aritmèticament impossible) i el 14% que diuen que l’ha d’investir la dupla ERC-Junts. En canvi, només un 7% dels electors republicans enquestats diuen que ningú hauria d’investir Illa. L’opció de “ningú” és molt més alta, en canvi, entre els votants de Junts (19%), la CUP (17%), Aliança Catalana i també Vox (14% tots dos).

Fins a un 43% de votants de Junts, això sí, troben també que ERC d’alguna manera hauria de facilitar la investidura d’Illa, així com un 47% d’electors de la CUP. Els dels PSC es decanten també majoritàriament per rebre el suport d’ERC, un 52% sumant els tres supòsits assenyalats. La mateixa enquesta pregunta, això sí, també per la investidura de Carles Puigdemont, i aquí un 52% d’electors republicans també creuen que ERC l’hauria de facilitar, sola o amb la col·laboració de grups com la CUP, els comuns o fins i tot AC, malgrat que cap d’aquestes opcions tampoc és aritmèticament possible, ja que en qualsevol cas seria necessària com a mínim l’abstenció del PSC.

Illa, en tot cas, és el candidat amb un major índex d’aprovació, un 63% que li posa un 5 o més. El segueixen el president Pere Aragonès, un 58%, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, un 52%. Illa treu un 5,2 com a nota mitjana; Aragonès, un 4,8, i Albiach i la cupaire Laia Estrada, un 4,6. El president a l’exili Carles Puigdemont obté tot just un 3,9, amb un índex d’aprovació del 43%. Pel que fa al coneixement, a ell el coneix gairebé tothom (99%), seguit a poca distància d’Illa (95%) i Aragonès (89%). En quart lloc, sorprèn que ja s’hi situa la líder d’AC Sílvia Orriols, amb un 55% d’enquestats que la coneixen, més que no pas la resta de líders parlamentaris d’altres grups, que ja hi eren en anteriors legislatures.

Els més satisfets amb els resultats del 12-M són els votants socialistes, que els puntuen amb un 6,2, seguits dels del PP (4,8), Junts (4,6) i ERC (4,5). En canvi, els més inconformistes són els de la CUP i AC, que els donen tot just un 3,1. De l’enquesta destaca que un 28% va prendre la decisió sobre qui votar l’última setmana o fins i tot el mateix dia 12, i un 63% ja ho havia decidit abans que s’iniciés la campanya. En la sèrie històrica d’eleccions al Parlament, un 38% diu que hi ha votat sempre el mateix partit, i un 54% afirma que ha canviat d’opció política.

Preguntats per quin és el principal problema a Catalunya, la insatisfacció amb la política (16%) és el més assenyalat, seguit de l’accés a l’habitatge (11%), les relacions Catalunya-Espanya (9%) i, en un segon estadi tots al 8%, la immigració, la sanitat i la inseguretat ciutadana. Si es fa l’anàlisi per franges d’edat, però, els més joves (de 18 a 24 anys) apunten la inseguretat, el funcionament de l’economia i l’accés a l’habitatge com a preocupacions principals, mentre que entre els de 25 a 34 anys també surt al davant l’habitatge. Les relacions Catalunya-Espanya, en canvi, no apareix com a preocupació amb un percentatge significatiu fins a partir dels 50 anys. La sequera i el canvi climàtic, que en l’anterior baròmetre al febrer eren la principal preocupació del país, cauen ara del 15% a tot just el 2% d’enquestats amoïnats, després d’una primavera plujosa que ha allunyat l’emergència per ara a les conques internes. A l’hora d’assenyalar els problemes prioritaris per a la Generalitat, el 43% diu que ha de ser reduir les desigualtats socials, el 22% diu l’impuls del creixement econòmic i el 14% parla d’ordre i seguretat pública.

Una altra dada simptomàtica és que per primer cop en els últims anys la valoració de la gestió del govern espanyol supera la del govern català, sobretot per mèrit propi, ja que la puntuació escala des del 4,1 fins al 4,4, més que no pas per demèrit de la Generalitat, que es manté en el 4,3. En total, un 52% d’enquestats aproven el govern català, per un 56%, l’espanyol. Al català l’aproven el 75% de votants d’ERC, però també el 59% dels del PSC i els comuns, i el 54% dels de Junts. Al govern espanyol l’aproven la majoria dels electors del PSC i els comuns (81%), però també dels d’ERC (68%) i Junts (59%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.