Política

Ucraïna estudia prohibir la simbologia nazi i soviètica

Món

El bloc polític del pre­si­dent d'Ucraïna, Víktor Iúsxenko, ha pro­po­sat aquest dis­sabte pro­hi­bir per llei l'ús de sim­bo­lo­gia nazi i soviètica, tal i com ha fet recent­ment Lituània tot i les pro­tes­tes de Rússia.

"La sim­bo­lo­gia soviètica i nazi repre­senta règims res­pon­sa­bles de la mort de mili­ons de vícti­mes a mans de bot­xins comu­nis­tes i fei­xis­tes", ha decla­rat Román Zva­rich, cap adjunt del grup par­la­men­tari del bloc La Nos­tra Ucraïna-Auto­de­fensa Popu­lar (NU-AP). A més, ha agre­gat que "pros­criure els símbols comu­nis­tes i nazis a Ucraïna és una obli­gació històrica i un deure moral davant les vícti­mes dels dos règims tota­li­ta­ris, molts dels quals ucraïnesos".

Zva­rich s'ha mos­trat con­vençut que la coa­lició democràtica, for­mada per NU-AP i el Bloc de Iúlia Timoi­xenko, la pri­mera minis­tra del país, "pot i ha d'apro­var aquesta llei", tot i que compta amb una fràgil majo­ria de pocs escons al legis­la­tiu.

En la seva crida, publi­cada a la pàgina web de NU-AP, Zva­rich ha recor­dat que la sim­bo­lo­gia nazi està pro­hi­bida a Ale­ma­nya des de la fi de la Segona Guerra Mun­dial i que Lituània acaba d'equi­pa­rar els símbols fei­xis­tes i comu­nis­tes i els ha decla­rat tots fora de la llei.

El pre­ce­dent lituà
El Seim (par­la­ment lituà) va apro­var al juny la llei, que ja està en vigor, que pro­hi­beix uti­lit­zar en reu­ni­ons públi­ques sim­bo­lo­gia nazi i soviètica per a impe­dir la "pro­pa­ganda dels règims d'ocu­pació nazi i comu­nista". Segons aquesta llei, han que­dat pro­hi­bi­des les ban­de­res i escuts per­ta­nyents a les àpoques nazi i comu­nista, els dis­tin­tius i uni­for­mes de l'ale­ma­nya nazi, la Unió Soviètica i la República Soci­a­lista Soviètica de Lituània, així com qual­se­vol altre signe d'aques­tes ide­o­lo­gies.

Tam­poc es podran mos­trar les imat­ges dels líders del Par­tit Naci­o­nal­so­ci­a­lista Obrer Ale­many i del Par­tit Comu­nista de la Unió Soviètica. La llei litu­ana subrat­lla igual­ment "la pro­hi­bició d'uti­lit­zar l'esvàstica nazi, la falç i el mar­tell soviètics i l'estre­lla roja de cinc pun­tes soviètica així com els him­nes de l'Ale­ma­nya nazi, la Unió Soviètica i la República Soci­a­lista Soviètica de Lituània".

En res­posta, el minis­teri d'Exte­ri­ors rus va acu­sar Lituània de "ter­gi­ver­sar la història" i "pro­fa­nar la memòria" dels que van llui­tar con­tra el fei­xisme, per equi­pa­rar la sim­bo­lo­gia soviètica a la nazi. La classe política russa va cri­ti­car dura­ment la llei litu­ana, espe­ci­al­ment perquè alguns símbols i atri­buts de la Rússia actual coin­ci­dei­xen par­ci­al­ment amb els de l'era soviètica, com l'himne, que té la mateixa melo­dia i part de la lle­tra que el de l'URSS.

Si Ucraïna segueix els pas­sos de la república bàltica, la ini­ci­a­tiva de NU-AP s'haurà d'enfron­tar amb el rebuig de l'opo­sició comu­nista i pro­russa, i com­pli­carà encara més les deli­ca­des rela­ci­o­nes entre Kíev i Mos­cou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.