Política

Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Kim Keon Hee va acceptar una bossa de mà Dior valorada uns 2.000 euros

És il·legal que ells funcionaris o les seves parelles rebin obsequis valorats en més de 660 euros

La fiscalia de Corea del Sud ha interrogat Kim Keon Hee, la dona del president del país, Yoon Suk-yeol, pel cas de la bossa Christian Dior.

Fiscals de l’oficina del districte central de Seül han pres declaració a Kim en un edifici oficial, que no ha estat revelat. L’interrogatori, que va començar dissabte, ha acabat passada la una de la matinada d’aquest diumenge. Els fiscals també han fet preguntes a Kim en relació amb la seva suposada implicació en un cas de manipulació del preu de les accions de Deutsch Motors Inc., un concessionari d’automòbils BMW a Corea del Sud, entre el desembre de 2009 i el mateix mes de 2012. Els fiscals han decidit interrogar Kim en persona després de considerar insuficients les respostes que la primera dama va escriure al qüestionari que li van enviar l’any passat.

L’escàndol es remunta al setembre de 2022, quan la primera dama va rebre la bossa de mà, valorada en uns 2.000 euros, i altres obsequis cars que li va oferir el pastor protestant Choi Jae-young, suposadament a canvi de favors polítics. Choi, en connivència amb un mitjà contrari al govern, va enregistrar amb una càmera oculta la reunió amb Kim en la que li lliurava la bossa de luxe.

La llei anticorrupció sud-coreana considera il·legal que els funcionaris públic o els seus conjugues acceptin regals valorats en més d’un milió de wons (uns 660 euros) de cop o per un valor acumulat superior als tres milions (uns 1.981 euros) en un mateix exercici fiscal. La legislació castiga tant a qui rep el suborn com a qui l’ofereix.

Choi, que ja va ser interrogat per aquests fets, defensa que la seva intenció no era subornar la primera dama sinó parar-li un parany per revelar la seva “veritable naturalesa”. “Se suposa que el president, que està a càrrec d’afers d’Estat, i la seva dona han de tenir les mans netes, però no és així. La veritable naturalesa d’aquest cas és que la primera dama va utilitzar el poder presidencial en benefici propi”, va argumentar el pastor en declaracions als mitjans al maig. De la seva banda, Kim

A principis d’aquest mes, l’assistent de Kim va explicar als fiscals que la primera dama va ordenar tornar la bossa Dior el mateix dia que Choi l’hi va donar. Però l’ajudant va assegurar que s’havia oblidat de fer-ho perquè estava molt ocupada amb altres tasques.

L’escàndol de la bossa Dior va afectar els índexs de popularitat del president Yoon, que ja eren baixos, i va contribuir al retrocés del seu partit a les eleccions generals d’abril, on no va aconseguir recuperar la majoria parlamentària. En la seva primera reacció a l’escàndol, Yoon va defensar que la seva dona havia acceptat el regal només perquè era difícil per a ella rebutjar-lo. Però més tard es va disculpar públicament en una roda de premsa i va definir la decisió de Kim com a “insensata”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona