Política

veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

Engega la jornada electoral enmig de dubtes sobre qui guanyarà i si el perdedor acceptarà l’escrutini

El president de Veneçuela i candidat a la reelecció, Nicolás Maduro, ha assegurat aquest diumenge que farà respectar el resultat de les eleccions presidencials que emeti, al final de la jornada, el Consell Nacional Electoral (CNE) i ha fet una crida a la resta de candidats a assumir aquest mateix compromís. “Reconec i reconeixeré l’àrbitre, els butlletins oficials, i faré que es respectin [...] Faig una crida als deu candidats presidencials, als 38 partits polítics, a declarar públicament que respectaran el butlletí oficial de l’organisme”, ha dit el mandatari després de votar, a Caracas.

Maduro ha reiterat que la seva candidatura és “l’única garantia de pau” al país i ha assegurat que el butlletí del CNE “serà, no sols reconegut, sinó defensat, en unió cívico-militar perfecta”. “Vaig dir [que el dia de les eleccions] arribaria en pau i ha arribat en pau i si hi ha alguna cosa a preservar i defensar és la pau, l’harmonia, la convivència entre veneçolans. Ha de ser un dia perquè a Veneçuela triomfi el bé, fent el bé”, ha afegit.

Els col·legis electorals han començar a obrir a partir de les sis del matí (hora local) per rebre els més de 21 milions de persones que estan cridades a les urnes. Al llarg de la jornada s’han pogut veure cues llargues a l’exterior dels centres de votació d’electors que, en alguns casos, feien cua des de la vigília.

El principal rival del líder chavista és l’exambaixador Edmundo González Urrutia, cap de llista de la principal coalició opositora, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), que ha decidit acudir unida a unes presidencials, per primera vegada des de 2013, quan Maduro va arribar al poder. La líder d’aquesta formació és, en realitat, María Corina Machado, una veterana dirigent de la dreta liberal que va ser inhabilitada com a candidata fa un any per una presumpta falta administrativa

Els últims sondejos assenyalaven la possibilitat que l’oposició guanyi els comicis, però hi ha molts dubtes sobre les condicions en què es fan les eleccions, que el bloc opositor qualifica de “desiguals”. Tampoc no està clar que el perdedor, sigui qui sigui, accepti la victòria del rival, tot i les paraules de Maduro, que s’ha compromès a acceptar el que dictamini l’autoritat electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Boye, sobre l’arrest de Puigdemont: “S’estan donant cops de colze per veure qui fa la detenció”

barcelona
bangladesh

El govern xifra en 146 el nombre de morts en les protestes estudiantils

barcelona
veneçuela

Maduro assegura que farà respectar el resultat de les eleccions

barcelona
política

El PP acusa Sánchez de “comprar la butaca” d’Illa amb la “independència fiscal”

madrid
estats units

Harris ha recaptat ja 200 milions de dòlars i té 170.000 nous voluntaris

barcelona
iran

Khamenei ratifica Pezeshkian com a president

barcelona
àsia

El Japó, Corea del Sud i els EUA segellen una aliança de seguretat

barcelona
pròxim orient

Israel bombardeja posicions de Hezbol·là al sud i l’est del Líban

barcelona
política

“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”

barcelona