Política

Carles Gutiérrez

Portaveu de Quart Actiu, a l’oposició

“Vam fer molta més feina de la que vam saber comunicar”

“Crec que és l’equip de govern de menys participació de la història. No ho havia vist ni en l’època més forta del senyor Cabarrocas”

“No anàvem tan desencaminats a l’hora de fer un equipament cultural al Museu de la Terrissa si hi fan exposicions i cursets”

En vuit mesos hi ha hagut vuit modificacions de crèdit. Hi ha una falta de previsió total

Carles Gutiérrez i Medina (Girona, 1976) és l’actual cap de l’oposició de l’Ajuntament de Quart. Durant sis anys, del 2017 al 2023, va ser l’alcalde del municipi com a cap de llista d’una agrupació d’electors, Quart Actiu, que es va presentar per primera vegada el 2015. Gutiérrez va fer de batlle primer en una etapa de dos anys (2017-2019) fruit del pacte del 2015 amb el PSC i en el mandat següent (2019-2023) en un govern amb deu dels onze regidors del ple –Quart Actiu va guanyar les eleccions del 2019 amb 5 regidors d’un total d’11–. Gutiérrez, llicenciat en ciències ambientals per la Universitat de Girona, és un antic regidor socialista i accepta la derrota de les municipals del 2023 amb esportivitat. Però l’exbatlle critica que el nou equip de govern, de Gent de Quart i el PSC, ha modificat sovint el pressupost aprovat al desembre (3,4 milions). L’any passat, Quart Actiu va obtenir tres regidors, un menys que Gent de Quart (4) i un més que el PSC (2). A l’oposició, també hi ha la CUP i ERC, amb un regidor cadascun.

Com valora el resultat de Quart Actiu l’any passat (440 vots, 3 regidors i el 22,26% dels sufragis)?
La valoració la va fer el poble i s’ha d’assumir. El resultat va ser clar i s’ha d’assumir que en els propers anys la gent no volia que nosaltres fóssim al capdavant.
En política, igual que en l’esport, s’ha d’acceptar la derrota?
S’ha de ser senyor quan es guanya i quan es perd.
Què li va semblar el pacte Gent de Quart-PSC?
Ho trobo normal, més que acceptable des del punt de vista de Gent de Quart [encapçalat per l’alcalde, Ferran Rodero] perquè no li quedava cap altra via que la del PSC. El que no em quadra és que el PSC entregui l’alcaldia quatre anys a un partit que els ha fet fora de Girona [en referència a Junts]. Se’m fa estrany, políticament parlant. Nosaltres som una agrupació d’electors i no estem lligats a cap partit.
Com ha influït Quart Actiu en el primer any del nou mandat?
El nostre grup havia d’estar a l’oposició. I l’únic gest que vam fer va ser una trucada, però des de l’endemà [del 28 de maig del 2023] s’ha donat el que s’havia de donar i hem d’estar a l’oposició.
Com veu l’equip de govern?
Per la meva feina professional [en el sector de les assegurances] estic més apartat, però crec que és l’equip de govern de menys participació de la història. El 80% de les coses no es decideixen en el ple. És el primer cop que el ple no té competències. No ho havia vist ni en l’època més forta del senyor Cabarrocas [antic alcalde pel PSC durant 26 anys i actualment segon tinent d’alcalde]. La representació més forta és el ple i si el ple no té competències...
És un canvi. Per què s’ha fet?
Per la inexperiència, per autoprotegir-se. En el dia a dia no pots anar a comprovar cada pas [...]. Estem preocupats perquè vam marxar amb 2,1 milions d’euros de romanent de tresoreria i dèficit zero i sense crèdits, i en vuit mesos s’han fet vuit modificacions [de pressupost].
Per a què s’han fet servir?
Un pavelló a Palol d’Onyar, per exemple [es va aprovar l’1 de juliol que s’hi destinaran 577.000 euros]
Són necessàries, les inversions?
A cada ple s’aproven modificacions de 400.000 o 500.000 euros. Això em preocupa. No hi havia coses necessàries quan s’aprova el pressupost al desembre? [3,4 milions, un 9,4% més que l’anterior, que era de 3,1 milions]. S’han fet vuit modificacions de crèdit per un total de dos milions d’euros. Hi ha una falta de previsió total. Hi ha una obra important, que vam deixar amb la subvenció aprovada, que és el canvi de la xarxa d’aigua. Hi havia un 68% de fuites al nucli antic. En això sempre hi votarem a favor. L’aigua no està per regalar. En aquest cas, la modificació està justificada.
Què li sembla l’obertura del Museu de la Terrissa [el novembre del 2023], que vostès van tancar [el desembre del 2020] per fer-hi un equipament cultural?
Nosaltres vam proposar un centre cultural, respectant el Museu de la Terrissa. Posem una persona que obri el museu i el nombre de visites és el que és. Si hi fan exposicions i cursets, no anàvem tan desencaminats a l’hora de fer-hi un equipament cultural. S’hi han fet molts actes de festa major [del 12 al 21 d’aquest mes].
Vostès volien incloure-hi la biblioteca i una ludoteca?
La nostra idea era la biblioteca i ampliar el local social amb 700.000 euros. El local social té un problema de fonamentació i aixecar-hi una planta no és fàcil [per fer-hi la biblioteca ]. Soc molt clar: és molt fàcil penjar a les xarxes la notícia [notícies], però les coses no són tan fàcils... Crec que vam fer molta més feina de la que vam saber comunicar.
Quin balanç fa del mandat anterior, amb vostès governant?
Valorem molt la gestió durant la covid-19. Culturalment es van fer moltes coses perquè Quart no fos una ciutat dormitori i tingués una vida cultural rica. Valoro el tarannà del nostre grup i la proximitat amb la gent. Gairebé tot el poble tenia el meu mòbil. Encara et trobes gent pel poble que t’ho diu, això. Voldria destacar que som igual de propers i, quan hi ha un problema, el [meu] telèfon sona igualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia