Política

estats units

Joe Biden vol canviar el Suprem perquè cap president estigui fora de la llei

La proposta del president té poques possibilitats de prosperar

El president dels Estats Units, Joe Biden, vol canviar el funcionament del Tribunal Suprem per a “garantir que cap president estigui per sobre de la llei”, segons ha anunciat aquest dilluns en un articulo que signa ell en el diari The Washington Post.

“Podem i hem d’impedir l’abús de poder presidencial i restaurar la fe dels ciutadans en el nostre sistema judicial”, assegura en aquest article on demana una reforma de la qual va donar detalls la Casa Blanca aquest dilluns en un comunicat.

Biden pretén amb aquesta reforma que no es repeteixin decisions com el recentment dictat per l’alt tribunal que “va atorgar immunitat als presidents per les accions que realitzin mentre estan en el càrrec” i que va afectar l’expresident Donald Trump pel seu paper en l’assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021.

Aquesta decisió del Suprem, segons Biden, “significa que pràcticament no hi ha límits al que un president pot fer. Els únics límits seran els que s’autoimposi la persona que ocupi el Despatx Oval”.

Així, “si un futur president incita a una torba violenta a assaltar el Capitoli i impedir el traspàs pacífic del poder –com vam veure el 6 de gener de 2021–, és possible que no hi hagi conseqüències legals”, precisa el president estatunidenc.

Decisions perilloses

Segons Biden, a més d’aquestes decisions que considera “perilloses”, el Suprem “està sumit en una crisi ètica. Els escàndols en els quals s’han vist embolicats diversos jutges han fet que l’opinió pública es qüestioni la imparcialitat i independència del tribunal, essencials per a complir fidelment la seva missió d’impartir justícia en condicions d’igualtat davant la llei”.

Per això, davant les creixents amenaces a les institucions democràtiques dels Estats Units, Biden demana “tres reformes audaces per a restaurar la confiança i la responsabilitat del tribunal i de la nostra democràcia”.

En primer lloc, vol promulgar “una esmena constitucional anomenada ‘Ningú està per sobre de la llei’” que deixaria clar que “que no existeix immunitat per als delictes comesos per un expresident durant el seu mandat”.

També defensa la limitació de mandats per als integrants de la Cort: “els Estats Units és l’única gran democràcia constitucional que atorga un mandat vitalici als seus jutges. La limitació de mandats ajudaria a garantir que els membres del tribunal canviessin amb una certa regularitat”.

En últim terme, Biden demana un codi de conducta vinculant per al Tribunal Suprem.

Poques possibilitats de prosperar

La iniciativa de Biden, però, té poques possibilitats de prosperar. El president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, ha criticat aquest dilluns la proposta presidencial perquè “erosionaria l’estat de dret”.

Aquests canvis proposats per Biden, que ha renunciat a presentar-se a la reelecció en les presidencials del 5 de novembre encara que romandrà en el càrrec fins a la fi del seu mandat, al gener, ja s’havien filtrat amb anterioritat a la premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.