Política

política

Junts carrega contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

Els de Carles Puigdemont remarquen que el desplegament del pacte recaurà en Illa i Sánchez, amb posicions “allunyades de les reclamacions històriques del catalanisme independentista”

Dura crítica de Junts al preacord assolit entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa com a president. L’entesa, que divendres s’enfrontarà al filtre de la militància republicana, “assumeix a la pràctica el marc polític que el PSC ha intentat fixar des de l’inici del procés d’independència”, denuncien els de Carles Puigdemont. Un marc segons el qual “el que hi ha és un conflicte entre catalans i que cal resoldre a partir d’una taula catalana, anomenada ara Convenció” i que provocarà que es reverteixin “els esforços iniciats fa menys d’un any per fixar el marc històric del conflicte i buscar-ne una resolució a partir d’assumir les seves raons profundes”. Des de Junts es recorda que “Catalunya té dret a l’autodeterminació no com a resultat de cap consens sinó per la seva condició de nació” i el que cal negociar amb l’Estat espanyol és “la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, no el dret en si”.

Sobre el “concert econòmic solidari” del qual fan bandera els republicans, els de Puigdemont alerten que, en el text acordat, “s’auguren futures reformes legislatives incertes, sense consens i sense assegurar l’objectiu fonamental, sense el qual no es pot parlar de sobirania financera: que tots els diners de la recaptació dels impostos gestionats i administrats des de Catalunya es quedin Catalunya”. “. Que l’Agència Tributària pugui recaptar i liquidar tots els impostos, però el govern de Catalunya no tingui el poder sobre els diners recaptats, no és sobirania i no evita els incompliments de l’Estat en matèria d’inversions i, si fos el cas, en matèria d’ordinalitat”, afegeixen.

Una altra de les grans crítiques de Junts al preacord passa per la seva aplicació. Des de la formació es posa èmfasi en què ara serien “Pedro Sánchez i Salvador Illa els encarregats de desplegar els acords en àmbits, com el finançament, la llengua catalana o el reconeixement nacional, en els quals mantenen posicions idèntiques i allunyades de les reclamacions històriques del catalanisme independentista”. I és que els de l’expresident de la Generalitat carreguen especialment contra el primer secretari i candidat dels socialistes de qui sostenen que “ha estat sempre el més favorable a la repressió a l’independentisme, el menys compromès amb la llengua catalana i no ha expressat mai cap interès ni voluntat d’influir dins del seu partit per acabar amb l’insostenible maltractament econòmic i nacional per part de l’Estat”. I fan un avís: “La decisió de fer Salvador Illa president de la Generalitat no es podrà revertir atesa l’aritmètica parlamentària. Sense la capacitat de moció de censura, tot queda fiat a la voluntarietat de compliment del PSC, que disposarà de quatre anys per aplicar la seva agenda de «girar full» i de desnacionalització de Catalunya”.

Junts es declara “preparat per a qualsevol eventualitat”, en referència al possible ”no” de les bases d’ERC i la repetició electoral. I es compromet a treballar “perquè el nostre país tingui una força central independentista potent, majoritària, lliure de servituds i completament independent de la dinàmica de blocs ideològics que interessa a la política espanyola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona
política

Llach crida l’independentisme a “estar a punt” per mobilitzar-se

barcelona
política

ERC fa pública la pregunta a les bases

barcelona
unió europea

Brussel·les vol aclariments d’Hongria pels visats a ciutadans russos

barcelona