Política

política

Rovira admet que el preacord “costa de digerir” però crida a aprofitar l’“oportunitat”

Està convençuda que si la militància vota sí també s’hi afegirà l’ara contrari Jovent Republicà, que decidirà el vot de la seva diputada en un consell nacional propi

Assegura que ERC té “una posició de força” al Parlament i al Congrés per fer-lo complir, i destaca que el PSOE s’hi ha compromès davant mediadors internacionals

Es pregunta quin sentit té que Puigdemont torni per ser detingut, però diu que ERC té “opcions sobre la taula” respecte el ple d’investidura si això passa

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha fet una crida aquest matí a “aprofitar l’oportunitat” d’assolir el concert econòmic per a Catalunya, tot i que ha admès que el preacord tancat dilluns amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa “costa de digerir” a la militància. Així s’ha vist en les assemblees internes que s’han fet aquests dies, en què s’ha generat debat i hi ha hagut molts posicionaments pel no, i així s’hi ha reiterat també el Jovent Republicà -les joventuts del partit que en realitat són una organització autònoma amb qui ERC té un protocol de relacions-, que té una diputada que pot ser decisiva per a la investidura, Mar Besses. “No contemplo que no hi voti que sí si les bases d’ERC ho aproven demà”, ha dit Rovira a Catalunya Ràdio, abans de reconèixer que “la digestió del preacord i la valoració política està costant” també entre aquest col·lectiu.

En tot cas, segons ha avançat Nació Digital i ha pogut confirmar l’ACN, el Jovent Republicà convocarà un Consell Nacional extraordinari un cop se sàpiga el resultat de la consulta republicana de demà, en el qual es decidirà el vot de Besses. “Volem continuar analitzant la situació i els escenaris polítics”, han explicat fonts de la formació a l’ACN, fixant-se en el “context” actual. El 12 de juny les joventuts republicanes ja es van pronunciar contra la possibilitat de fer Illa president. “Hem de ser coherents i exigents amb totes les demandes que hem reivindicat sempre: el referèndum d’autodeterminació per votar la independència del nostre país i el compromís amb la justícia social”, deien llavors. I advertien: “A nosaltres, no ens fan por les urnes”. Ara assenyalen que l’acord és “bo”, però avisen que hi ha desconfiança”.

Rovira ha explicat al matí que ahir s’hi va reunir per mirar de convèncer els dirigents del Jovent i de resoldre els dubtes que li van plantejar, davant dels quals els va refermar que ERC no entrarà al govern -”la nostra feina és fer oposició dura i radical al llarg de tota la legislatura”, ha conclòs- i que no s’ha pactat cap càrrec tampoc en el ’sottogoverno’. A més, els va recordar, com ha fet avui, que el partit té una “posició de força” tant al Congrés com al Parlament i que retirarà el seu suport als dos governs socialistes, i per tant propiciarà que caiguin, si no compleixen l’acord. “Crec que el grup parlamentari sabrà fer el debat oportú, en el fons rau en ells la votació i entre tots hem de fer valdre l’oportunitat”, ha tancat Rovira.

Una oportunitat que “ara tenen a les mans” les bases d’ERC, a qui la secretària general ha fet una crida a “reflexionar” per aconseguir una “demanda històrica” a Catalunya com és la d’un concert econòmic, la qual ha recordat que ja es va perdre durant la transició quan es va redactar la Constitució i després quan es va tancar la reforma de l’Estatut. En aquest sentit, ha contestat als crítics que avançar en la sobirania fiscal també està “alineat” amb els objectius de la independència. “Ens estem preparant millor, estem guanyant sobirania, la que no vam tenir per acabar la feina el 2017”, ha subratllat. I és que segons ella, les bases opinen molt majoritàriament “que és un molt bon acord” però han expressat dubtes sobre el fet que el PSOE i Illa no són de fia. En aquest sentit, tanmateix, creu que a més de posició de força també hi ha prou garanties, ja que el PSOE, veient que dilluns s’allargava l’executiva d’ERC per decidir-ho, va decidir convocar comitè federal l’endemà per ratificar també el contingut del preacord. “Vam demanar que quedés per escrit i que hi intervinguessin els mediadors internacionals, i això el PSOE ho va fer dimarts”, ha posat en valor Rovira. En aquest sentit, la republicana també ha admès que ara caldrà buscar les majories al Congrés per aprovar la reforma de la Lofca que blindaria el nou model fiscal -ERC mateix, que ja va de la mà amb Bildu, s’hi posarà amb el BNG o el PNB-, però ha avançat que, si no es troben, hi ha “alternatives legals pensades” que depenen només del govern espanyol, a les quals s’ha compromès el PSOE, que “no donen tanta sostenibilitat” a l’acord però permetrien començar a implementar la sobirania fiscal catalana amb la recaptació de l’IRPF del 2025.

En tot cas, Rovira ha constatat que l’independentisme no té majoria absoluta després del 12-M, i que haurà de treballar “internament” per recuperar-la i tornar-la a articular entorn del 80% a favor del dret a decidir, buscant un nou acord estratègic, però ha insistit que entretant a nivell institucional no es pot desaprofitar l’oportunitat de seguir avançant. “L’alternativa és anar a una repetició electoral on l’independentisme perdi més força? On quedem igual perquè no hi ha majories que sumin el Parlament?”, s’ha preguntat Rovira, que ha recordat que el PSC ja té i podria tenir altres majories possibles. La dirigent, això sí, ha admès que si les bases voten demà que no, la direcció també haurà de fer una “reflexió interna” de com ho assumeix i s’haurà de preparar per a l’escenari electoral, començant per la recerca d’un candidat. Rovira, en aquest sentit, ha evitat polemitzar amb l’expresident i candidat a tornar-hi, Oriol Junqueras, i li ha agraït el posicionament públic ahir malgrat que no demanava explícitament el vot per a cap opció. “Crec que és un posicionament a favor del preacord. Ell sempre ha remat per això, i el tuit l’interpreto claríssimament en aquest sentit”, ha conclòs.

El factor Puigdemont

La màxima dirigent republicana també ha admès que la “inquieta” l’escenari d’un retorn i detenció de Carles Puigdemont, i li ha reclamat que “no s’hauria de deixar detenir”. “Quins sentit polític té que el detinguin en aquest moment? Per a què serveix la lluita que hem fet plegats a l’exili?”, s’ha preguntat, mentre ha reclamat que “si hi ha d’haver més repressió política” sigui perquè tingui un benefici per al conjunt del moviment independentista i hi hagi un “consens majoritari”. “Ha de poder tornar en llibertat, com jo”, ha sentenciat, amb l’objectiu segons ella de tornar a incidir en l’agenda política i de poder seure “per refer el consens estratègic”. Això sí, si el president a l’exili compleix igualment el que ha dit i torna per al debat d’investidura d’Illa, i per tant és detingut, ERC també ha valorat aquest escenari i té “diverses opcions sobre la taula” per reaccionar-hi. “Les explicarem en el moment oportú, però ens agradarà alinear-les amb un avenç per a Catalunya”, ha sentenciat Rovira.

Aragonès es posiciona “rotundament i clara” pel sí

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha anunciat que votarà sí a la proposta d’acord amb el PSC perquè el rellevi Salvador Illa. “Suposa un salt endavant sense precedents cap a la sobirania fiscal, garanteix el compromís amb la llengua catalana, aprofundeix en la resolució del conflicte polític i manté polítiques republicanes transformadores”, ha exposat en un breu enfilall a la xarxa X. Segons Aragonès, aquest és un acord “que pot representar el progrés en l’autogovern més gran fins al moment”. Això sí, també ha advertit que si les bases l’acaben validant, “caldrà seguir exercint la força política” que té ERC per assegurar-ne la implementació, com assegura que han fet amb l’amnistia. “Rotundament i clara, el meu vot serà Sí”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PRÒXIM ORIENT

Israel confirma la mort del cap militar de Hamàs en un atac a Gaza al juliol

BARCELONA
política

Rovira admet que el preacord “costa de digerir” però crida a aprofitar l’“oportunitat”

barcelona

Endesa detecta 1.549 casos de frau elèctric en sis mesos a la demarcació

GIRONA

IPS-CUP critica les obres d’inici del BRCAT i la tala d’arbres a Salt

SALT
Josep Reyner
Economista, autor de ‘Dèficit fiscal, benestar dels ciutadans i competitivitat de l’economia catalana: una situació a revertir’

“Amb el dèficit fiscal t’enfrontes a la manera de funcionar de l’Estat”

Barcelona
PRÒXIM ORIENT

Israel inflama la guerra regional

Beirut
política

Sánchez fa seu el preacord amb ERC amb “passió” i hi veu el rumb a l’estat federal

madrid
estats units

Trump diu que Harris es va tornar negra "de sobte" per guanyar vots

barcelona
veneçuela

Maduro trasllada al Suprem la polèmica pel recompte electoral

BARCELONA