Política

guerra a gaza

Israel en “màxima alerta” i preparat per a l’anunciada represàlia de l’Iran i Hezbol·là

Israel treballa en la coordinació d’una nova coalició internacional per a frustrar una possible resposta de l’Iran i Hezbol·là

Israel està en “màxima alerta” però també preparat per a qualsevol escenari bèl·lic a l’espera de l’anunciada represàlia de l’Iran i de Hezbol·là després de l’“assassinat selectiu” de líders d’aquest grup i Hamàs, mentre els Estats Units s’han compromès a nous desplegaments defensius a la regió per a protegir el seu aliat.

“Estem en màxima alerta, però hem demostrat que l’Estat d’Israel sap com fer front a les amenaces de manera defensiva i respondre amb força ofensiva, mentre continuem escoltant amenaces arrogants de terroristes de la regió”, ha afirmat el portaveu de l’Exèrcit d’Israel, Daniel Hagari.

En la mateixa tònica es va expressar ahir el primer ministre, Benjamin Netanyahu, qui va assegurar que Israel està preparat per a qualsevol escenari bèl·lic des de qualsevol àmbit”.

Els ministres del govern han rebut telèfons satel·litals perquè puguin fer-los servir en cas que les infraestructures de comunicació pateixin desperfectes en un eventual atac i desenes d’aerolínies han cancel·lat vols al país, encara que Israel insisteix que el seu espai aeri és segur.

“Els nostres sistemes defensius són molt bons, i tenim socis que han augmentat les seves forces a la regió per a ajudar-nos contra les amenaces”, ha subratllat Hagari en referència al compromís adoptat aquesta nit pel president dels EUA, Joe Biden, en una trucada telefònica amb Netanyahu, de defensar Israel.

Israel està treballant en la coordinació d’una nova coalició internacional per a frustrar una possible resposta de l’Iran i Hezbol·là, que van jurar venjança després que Israel matés aquesta setmana al màxim cap polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran; i al cap militar dels xiïtes libanesos, Fuad Shukr, a Beirut.

La idea és repetir l’estratègia del passat, quan una coalició de set països –com els EUA, el Regne Unit o Alemanya– es van unir a Israel per a repel·lir l’atac amb uns 300 drons i míssils llançats per l’Iran, la matinada del 14 d’abril. Països àrabs com Jordània o l’Aràbia Saudita van permetre l’ús del seu espai aeri per a les intercepcions.

En aquest context, el ministre israelià de Defensa, Yoav Gallant, ha rebut aquest divendres a Tel-Aviv, al nou secretari britànic de Defensa, John Healey, en la seva primera visita a Israel, amb qui ha abordat la tensió regional i la necessitat d’augmentar la cooperació militar, sobretot en intel·ligència.

“A la llum dels esdeveniments recents, Gallant va discutir la preparació i les capacitats de l’Exèrcit per a defensar a Israel en tots els fronts i va emfatitzar la importància d’establir una coalició en defensa d’Israel contra l’Iran i els seus satèl·lits”, ha assenyalat un comunicat del ministeri de Defensa.

El ministre d’Exteriors, Israel Katz, també ha parlat per telèfon amb el seu homòleg britànic, David Lammy, “sobre la nostra lluita contra l’Iran, Hezbol·là i Hamàs”. “l’Iran és el cap de la serp d’aquest eix terrorista i hem d’unir-nos per a fer front a aquesta amenaça”, ha indicat Katz en la xarxa X.

Crides a la calma

Per part seva, l’enviat de Nacions Unides per al procés de pau a Orient Mitjà, Tor Wennesland, ha fet una crida avui a una desescalada i distensió regional, i ha indicat que, amb aquesta fi, en els últims dies ha mantingut “converses crítiques” amb les parts i altres països com Líban, Egipte i Qatar, per a “evitar una propagació del conflicte”.

De fet, els contactes entre els mediadors egipcis i de Qatar amb Israel s’han detingut “per complet”, van indicar a EFE fonts de seguretat egípcies.

“Com es poden celebrar negociacions quan una de les parts assassina a l’altra?”, es va preguntar el dimecres el primer ministre de Qatar, Mohamed bin Abderrahmán, principal interlocutor de Hamàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Almenys 21 morts en les protestes de joves pel cost de la vida a Nigèria

barcelona
guerra a europa

L’OIEA alerta de problemes amb la refrigeració en la central nuclear de Zaporíjia

barcelona
estats units

L’atur repunta al juliol i aviva la pressió per a una baixada de tipus

barcelona
guerra a gaza

Israel en “màxima alerta” i preparat per a la represàlia de l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El jutge que imputa Puigdemont per alta traïció també demana jubilar-se

barcelona
rússia

Moscou reconeix que entre els alliberats hi havia espies dels serveis secrets

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Hamàs crida a un “divendres de la ira” en el funeral de Haniyeh, ja enterrat a Qatar

BARCELONA
política

Albiach, partidària d’ajornar el debat d’investidura si Puigdemont torna i és detingut

barcelona
política

La participació a la consulta d’ERC supera ja el 65%

barcelona