Política

àfrica

Almenys 21 morts en les protestes de joves contra el cost de la vida a Nigèria

El cost de la vida no ha fet més que pujar des de l’arribada al poder del president Bola Tinubu el maig de 2023, i la inflació va arribar el mes de juny passat un màxim històric d’un 33,95%

Almenys 21 persones van morir aquest dijous durant el primer dia de protestes de joves contra l’alt cost de la vida en diverses ciutats de Nigèria, durament reprimides per les forces de seguretat, segons ha informat aquest divendres a Efe una organització de la societat civil.

“És molt lamentable que s’hagi matat a gent per sortir a expressar les seves preocupacions sobre el país(...). Condemnem els assassinats i demanem a les agències de seguretat que garanteixin la protecció dels manifestants”, ha declarat a Efe per telèfon Olawale Okunniyi, cap de coordinació del Front d’Acció Unida de la Societat Civil (UFCS, en anglès), un dels grups que lideren les protestes.

Milers de joves van sortir als carrers el dijous per a protestar per l’alt cost de la vida i la inflació rècord al país, en unes mobilitzacions majoritàriament pacífiques.

En aquest sentit, Okunniyi ha denunciat la “deficient gestió” per part dels agents de seguretat i ha afirmat que les morts de manifestants mostraven “errades operatives”.

“Diem ’no’ als qui ahir es van fer passar per manifestants per a dur a terme actes destructius”, ha afegit la mateixa font. La seva organització, ha assegurat Okunniyi, “mai farà costat als qui intenten desacreditar les protestes saquejant oficines del govern i atacant comissaries de Policia”.

Okunniyi ha subratllat que les morts dels manifestants no evitaran que continuïn les manifestacions, impulsades especialment pels joves a través de les xarxes socials, com va succeir recentment a Kenya, i previstes durant deu dies.

Escoles, bancs i mercats van romandre tancats per les protestes, que van tenir lloc en ciutats com la capital, Abuja (centre); la gran ciutat comercial del país, Lagos (sud-oest); o les urbs d’Enugu (est) i Kano (nord).

El cost de la vida a Nigèria no ha fet més que pujar des de l’arribada al poder del president Bola Tinubu el maig de 2023, amb la inflació aconseguint el mes de juny passat un màxim històric d’un 33,95%.

Això ha disparat els preus de productes bàsics com l’arròs, el blat de moro i el nyam, inassequibles per a molts nigerians.

Totes les mesures impulsades per Tinubu –com la distribució gratuïta de cereals i l’augment del salari mínim– no han aconseguit mitigar l’impacte sobre la població de les seves mesures, com la retirada del subsidi sobre el combustible.

Nigèria és el país més poblat d’Àfrica (més de 213 milions d’habitants) i també uns dels seus principals productors de petroli, així com una de les majors economies del continent. No obstant això, quatre de cada deu nigerians viuen per sota dels llindars de la pobresa, segons el Banc Mundial.

La inflació, de fet, és un dels motius de la greu crisi de desnutrició que travessen els estats del nord del país, que ha provocat un “augment sense precedents d’ingressos de nens greument desnodrits”, amb complicacions potencialment mortals, segons va alertar el juny passat la oenegé Metges sense Fronteres (MSF).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Begoña Gómez és querella també contra el jutge que la investiga

barcelona
política

Els militants d’ERC avalen Illa (PSC) com a president de la Generalitat

barcelona
àfrica

Almenys 21 morts en les protestes de joves pel cost de la vida a Nigèria

barcelona
guerra a europa

L’OIEA alerta de problemes amb la refrigeració en la central nuclear de Zaporíjia

barcelona
estats units

L’atur repunta al juliol i aviva la pressió per a una baixada de tipus

barcelona
guerra a gaza

Israel en “màxima alerta” i preparat per a la represàlia de l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El jutge que imputa Puigdemont per alta traïció també demana jubilar-se

barcelona
rússia

Moscou admet que entre els presos intercanviats hi havia espies

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Hamàs crida a un “divendres de la ira” en el funeral de Haniyeh, ja enterrat a Qatar

BARCELONA