Política

política

Illa comunica a Rull que ja té els vots necessaris per ser investit president

Es compromet a complir “íntegrament” els acords amb ERC i els comuns que aquest matí ha validat el PSC en una executiva extraordinària

Defensa que el finançament singular “no perjudica ningú” i posa l’accent en el fons de solidaritat que incorpora

Dilluns, ronda de contactes amb els grups al Parlament

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha comunicat aquest matí al president del Parlament, Josep Rull, que ja compta amb una majoria suficient de 68 diputats per ser investit president de la Generalitat, a fi que actuï en conseqüència i convoqui un ple d’investidura “amb tot el respecte a les institucions i els procediments, de la millor manera i al més ràpidament possible”. Així ho ha fet públic ell mateix durant l’executiva extraordinària del partit, que ha aprovat els dos acords que s’han tancat aquesta setmana per fer possible la seva investidura: amb ERC, avalat ahir per les seves bases, i amb els comuns, que el van aprovar també dimecres, i amb qui ja s’han convocat a signar-lo en un acte aquesta mateixa tarda a les 5 a la biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà. “El meu compromís i el del PSC és complir íntegrament aquests dos acords”, ha promès amb solemnitat Illa. “Pot haver-hi inconvenients, dificultats, qüestion sobrevingudes, però els acords validats dibuixen un horitzó que em vincula a mi i al meu partit”, ha insistit.

En aquest sentit, això sí, Illa també ha volgut tranquil·litzar les veus d’altres punts de l’Estat i en particular dels barons socialistes que aquests dies s’estan pronunciant contra l’horitzó de sobirania fiscal que s’obre per a Catalunya, per dir que són acords per millorar el finançament del país “sense perjudicar ningú i mantenint criteris de solidaritat”. “Mai ningú en aquestes negociacions ens hem plantejat prescindir del concepte de la solidaritat, som tres formacions d’esquerres”, ha emfasitzat. Un punt aquest, precisament, que ara no s’ha concretat com es calcularà, i que al capdavall haurà de ser fruit d’un pacte, en principi al llarg del 2025, entre els dos governs socialistes, català i espanyol. “Catalunya té dret a un finançament singular per fer polítiques que beneficiïn els ciutadans”, ha justificat.

Illa, que ha agraït la tasca de tots els equips negociadors, ha admès que els tres partits signants tenen “discrepàncies, i objectius diferents”, però ha ressaltat que comparteixen “els valor del progrés i de l’esquerra”, i ha expressat la voluntat de treballar-hi plegats. En aquest sentit, creu que amb els acords ratificats avui es proporciona “un horitzó col·lectiu d’esperança que no bloquegi” el país. “Ha guanyat la bona política”, s’ha felicitat, la que segons ell és “un exercici de solidaritat i no pas d’egoisme; un treball col·lectiu i no pas d’individualisme, i un exercici de realisme, i no de fantasies”.

Segons una nota emesa minuts després pel Parlament, en les properes hores des de Presidència es contactarà amb els diferents grups parlamentaris per tal de tancar la preceptiva ronda de contactes, que Rull té intenció de fer de manera presencial aquest mateix dilluns, 5 d’agost. Començarà, amb horaris encara pendents d’acabar de definir, amb el grup parlamentari del mateix candidat Illa, continuarà amb els grups que han manifestat la voluntat de donar-li suport i acabarà amb la resta de grups.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona
GUERRA A EUROPA

Rússia denuncia un atac massiu de drons ucraïnesos a set regions seves

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Cinc milicians morts a Cisjordània per un atac amb dron d’Israel

BARCELONA
ESTATS UNITS

El Pentàgon revoca l’acord amb el cervell de l’11-S per evitar la pena de mort

BARCELONA
política

Illa comunica a Rull que ja té els vots necessaris per ser investit president

barcelona
política

Els CDR criden a manifestar-se dilluns contra la investidura d’Illa

barcelona
ESTATS UNITS

Biden envia més avions i vaixells de guerra al Pròxim Orient

BARCELONA