Política

europa

Bulgària s’encamina a les seves setenes eleccions generals en tres anys i mig

La inestabilitat política amenaça les ambicions del país d’integrar-se plenament a l’espai Schengen i a la zona euro

Bulgària s’encamina a noves eleccions generals, les setenes en tres anys i mig, després de fracassar aquest dilluns l’últim intent de formar un Executiu sorgit dels comicis celebrats al juny.

Toshko Yordanov, líder de la formació populista Existeix Tal Poble (ITN), que amb només 16 diputats del total de 240 escons del Parlament és la tercera força política, ha retornat aquest dilluns al president del país, Rumen Radev, l’encàrrec que va rebre fa una setmana.

En l’acte en la seu de la presidència, Yordanov va dir al cap de l’Estat que el seu partit va mantenir converses amb les altres forces parlamentàries excepte el DPS, el partit centrista turc, però no va aconseguir el necessari suport. “Per això li retornem el mandat incomplet”, ha declarat el polític, l’intent del qual de formar un nou govern que compti amb el necessari suport del Parlament constituït després de les legislatives del 9 de juny passat va ser el tercer i l’últim previst per la Constitució.

Prèviament, havien fracassat els intents del partit més votat, el conservador GERB (68 diputats), i de la coalició europeista PP-BD, que amb 39 escons va quedar en segon lloc.

En referir-se a la necessitat de tornar a convocar als ciutadans a les urnes, molt probablement a l’octubre, Radev va al·ludir a la crisi política en la qual està sumida Bulgària des de 2021, amb només dos governs regulars de curta durada.

“L’espiral d’eleccions inconcluses continua girant, i això inclou no sols irritació, sinó també l’inici d’una sèrie de processos destructius, bloqueig d’institucions, alienació dels ciutadans del procés democràtic d’eleccions i fins i tot dubtes sobre el parlamentarisme com a forma de funcionament d’Estat”, ha advertit el president.

Ara s’espera que el cap de l’Estat, d’acord amb la llei, efectuï consultes amb totes les forces parlamentàries per a nomenar un primer ministre que proposi un Executiu tècnic, encarregat principalment de gestionar el país fins als pròxims comicis.

No obstant això, la Constitució no estableix terminis per a les consultes ni per al nomenament d’un govern interí.

La inestabilitat política a Bulgària amenaça les ambicions del país més pobre de la Unió Europea (UE) d’integrar-se plenament a l’espai Schengen (després d’abolir-se els controls fronterers per aire i mar), i la seva entrada en la zona de l’euro, prevista inicialment per a l’1 de gener de 2025 i posposada més tard a l’1 de juliol de 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona
política

El jutge que imputa traïció a Puigdemont rebutja apartar-se del cas

barcelona
japó

La borsa de Tòquio s’ensorra un 12,4% i arrossega els mercats

barcelona