Política

guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

El secretari d’Estat estatunidenc adverteix els seus homòlegs del G7 que es poden produir atacs de represàlia en 24 o 48 hores

L’Exèrcit israelià ha aprovat aquest dilluns “plans operatius” en plena escalada de tensió amb l’Iran i Hezbol·là, i quan s’espera un atac imminent de la república islàmica en resposta a la mort, la setmana passada, del líder polític del grup islamista palestí Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran.

El cap de l’Estat Major israelià, Herzi Halevi, ha mantingut una reunió amb els principals responsables de les forces armades per a analitzar la situació, segons un comunicat castrense.

L’anunci arriba després de l’arribada a Israel del cap del Comandament Central dels Estats Units (CENTCOM), el general Michael Kurilla, que s’ha reunit avui amb Halevi per a afinar la preparació de tots dos aliats davant les amenaces de l’Iran.

La república islàmica ha jurat venjança per la mort de Haniyeh el dimecres en un atac en la capital iraniana atribuït a Israel, que no l’ha reivindicat oficialment.

A més, el grup libanès Hezbol·là, aliat de l’Iran, i amb qui Israel manté des d’octubre un tibant intercanvi de projectils a la frontera amb el Líban, també ha promès respondre a la mort del seu màxim líder militar, Fuad Shukr, en un bombardeig a Beirut que sí ha reivindicat l’Exèrcit israelià.

Blinken parla d’atac en 24 o 48 hores

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha parlat en les últimes hores amb els seus homòlegs dels països del G7 per a advertir-los que es podria produir un atac de l’Iran i Hezbol·là en un termini d’entre 24 i 48 hores, segons el mitjà digital de notícies estatunidenc Axios.

Segons aquest mitjà, Blinken ha recalcat als seus aliats el seu convenciment que tant l’Iran com Hezbol·là prendran represàlies per les morts de Shukr i de Haniyeh.

L’Iran, enemic acèrrim d’Israel, manté una aliança informal amb Hamàs, que controla la Franja de Gaza, i el Gihad Islàmic a Cisjordània ocupada; així com amb Hezbol·là a Líban; els rebels houthis del Iemen, la Resistència Islàmica a l’Iraq i amb altres grups a Síria.

Amb 350 drons i míssils, la república islàmica ja va llançar un atac directe i inèdit contra territori israelià a mitjan abril passat en represàlia pel bombardeig contra el consolat iranià a Damasc, que va causar la mort de set membres de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, entre ells dos generals.

Aquest atac va ser neutralitzat pels sistemes de Defensa d’Israel i els seus aliats occidentals i va deixar danys menors.

No obstant això, aquesta vegada no és clar quina forma prendrà la resposta iraniana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’Exèrcit israelià aprova “plans operatius” en plena tensió amb l’Iran i Hezbol·là

barcelona
política

El Jovent Republicà també dona un “sí crític” i confirma la investidura d’Illa

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca un aeròdrom ucraïnès preparat per a rebre els F-16

barcelona
argentina

L’Executiu reglamenta la llei estrella de Milei que redueix l’Estat

barcelona
política

El Consell de la República també qüestiona l’investidura d’Illa

barcelona
regne unit

Starmer promet el “pes de la llei” contra els responsables de la violència

barcelona
tribunals

Rebutgen amnistiar possibles delictes vinculats a subvencions de la Diputació de Barcelona

barcelona
europa

Bulgària s’encamina a les setenes eleccions generals en tres anys i mig

barcelona
europa

Alerta màxima a Grècia per un “possible atemptat” a un objectiu israelià

barcelona