Política

Dos perfils oposats i un destí

Kamala Harris ha triat com a candidat a vicepresident Tim Walz, un progressista per calmar l’ala esquerra del Partit Demòcrata

El company de fórmula de Trump, J.D. Vance, és un senador amb poca experiència, conservador i antiavortament

L’escenari està preparat per a unes eleccions que semblaven inimaginables fa poques setmanes, quan el president Joe Biden encara estava al capdavant de la candidatura demòcrata. Ara, la vicepresidenta Kamala Harris ha designat el governador de Minnesota, Tim Walz, com a company de fórmula per enfrontar-se al republicà Donald Trump i al seu número dos, el senador d’Ohio J.D. Vance.

Walz i Vance, per diferents que siguin, són eleccions destinades a tranquil·litzar els votants lleials de la base del seu partit, més que no pas a afegir un pes propi en un estat clau per a la batalla electoral. Tots dos vicepresidenciables tindran l’oportunitat d’enfrontar-se gairebé en temps real, ja que Walz viatjarà aquesta setmana amb Harris a Pennsilvània, Wisconsin, Michigan, Arizona i Nevada, mentre que Vance seguirà un itinerari superposat per oferir la seva pròpia contraprogramació en alguns llocs.

Optar pel governador de Minnesota calma immediatament l’ala esquerra del Partit Demòcrata, que estava preocupada perquè un altre contendent, el governador de Pennsilvània, Josh Shapiro, podria haver empès el partit més a prop d’Israel i haver descoratjat els votants àrabs americans i més joves. Alguns del cercle íntim de Harris van veure Walz com una opció de no fer mal que pot mantenir el partit unificat de cara a l’obertura de la Convenció Nacional Demòcrata a Chicago el 19 d’agost.

De la mateixa manera que Walz prové de l’estat sòlidament demòcrata de Minnesota, Vance prové de l’estat segurament republicà d’Ohio. Hi ha una aposta que cada opció pot irradiar l’atractiu de l’Oest Mitjà als estats clau de Michigan, Pennsilvània i Wisconsin, estats clau en els pròxims comicis, simplement per la proximitat geogràfica.

El senador J.D. Vance ha estat al centre de diverses controvèrsies recentment. En una entrevista del 2021 a Fox News, va fer comentaris despectius sobre les nord-americanes sense fills biològics, un grup que inclou la mateixa Harris, referint-se a elles com a “boges de gats sense fills” sense “cap participació directa” en la societat nord-americana. Aquesta controvèrsia, juntament amb l’emoció pel pas de Harris al capdavant del bitllet demòcrata, ha donat un impuls significatiu als demòcrates, a menys de cent dies de les eleccions.

L’elecció de Walz per part de Harris significarà un enfrontament polèmic entre un governador experimentat i un senador amb pocs anys a Washington. Walz, amb 60 anys, és un veterà de la política, que ha estat governador de Minnesota des del 2018 després de 12 anys de representar l’estat a la Cambra de Representants dels Estats Units. També va servir a la Guàrdia Nacional de l’exèrcit i va treballar com a professor de secundària i entrenador de futbol.

En contrast, Vance, de 40 anys, és relativament nou en la política. Antic marine, va guanyar fama amb les seves memòries més venudes, Hillbilly Elegy, i va fer la seva entrada a la política només fa dos anys. Durant la seva campanya al Senat del 2022, va rebre un suport crucial de Trump, que el va catapultar a la primera línia de la política nacional.

En una gran varietat de temes, Walz i Vance estan alineats amb les seves respectives fórmules, però difereixen, òbviament, entre ells. Vance és un opositor obert de l’avortament, un tema que s’espera que tingui un paper clau el 2024. Ha defensat que les decisions sobre restriccions d’avortament es deixin als estats, tot i que ha expressat el desig que l’avortament sigui il·legal en l’àmbit nacional.

Per altra banda, Walz és un ferm defensor dels drets reproductius, alineat amb les posicions de Harris. Aquesta dinàmica es repeteix en altres temes, com ara el canvi climàtic i la immigració, en què Walz i Harris comparteixen una visió progressista, mentre que Vance s’alinea amb les polítiques de Trump.

Tot i la seva experiència, Walz encara lluita pel reconeixement del seu nom en l’àmbit nacional. Segons una enquesta nacional de la ràdio NPR, el 71% dels nord-americans van dir que mai no havien sentit a parlar de Walz o no estaven segurs de com valorar-lo.

D’altra banda, Vance ha de lluitar amb la percepció de la seva inexperiència. En una enquesta de la televisió nord-americana CNN publicada el 24 de juliol, poc menys del 30% dels votants van dir que tenien una opinió favorable de Vance, un mínim històric per a un possible vicepresident.

La batalla entre Walz i Vance, dos vicepresidents oposats amb un mateix destí, serà clau per definir l’elecció presidencial del 2024. La seva experiència, les seves posicions polítiques i la seva capacitat de connectar amb els votants seran determinants en aquest final de campanya.

71
per cent
dels nord-americans no han sentit a parlar mai de Tim Walz, candidat demòcrata a la vicepresidència, o no estan segurs de com valorar-lo, segons una enquesta de NPR/PBS/Marist.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.