Política

política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

Dalmau i Parlón, els primers a transcendir

Salvador Illa prepara aquest cap de setmana la composició del seu nou govern, que podria fer-se ja públic demà diumenge, i els consellers prendrien possessió del càrrec, dilluns. Serà el primer íntegrament format pel PSC o persones afins, perquè els anteriors de Pasqual Maragall o José Montilla comptaven amb consellers dels socis del tripartit.

En general, Illa s’envoltarà de consellers que ja són alts càrrecs, tècnics, no polítics coneguts, en ajuntaments metropolitans, per mirar de no crispar els socis que l’apuntalen la majoria d’ERC i els Comuns. D’aquesta manera fins i tot deixaria la porta oberta a integrar-los en un futur al govern, si els consellers sacrificats no són de gran pes polític dins del PSC.

Alguns dels noms s’han començat ja a filtrar. el primer el del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, actualment gerent de l’Ajuntament de Barcelona. Dalmau ja va ser cap de gabinet de la Segona Tinència d’Alcaldia, d’Empresa, Cultura i Innovació, entre el 2016 i el 2017 i, posteriorment, com a cap de Gabinet del president del Grup Municipal Socialista fins el 2019. En l’actualitat i des del mes de juny del 2023, Dalmau ha ocupat el càrrec de gerent del consistori de la capital catalana, convertint-se en un dels més joves en ocupar aquesta posició. És també la mà dreta de l’alcalde socialista Jaume Collboni.

També hi serà com a consellera d’Interior Núria Parlón. Va ser l’únic nom que va avançar Illa en el debat previ a les eleccions. Així com el qui serà director de la policia, Josep Lluís Trapero.

Javier Villamayor deixarà de ser el coordinador general de la Diputació de Barcelona per incorporar-se a un dels càrrecs de més importància per a l’executiu d’Illa, el de secretari de govern. Ha estat un dels negociadors amb ERC, per exemple, i molt estret col·laborador de Lluïsa Moret, que les ha liderat. L’actual alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas podria ser ell nou director del Gabinet del President. Amb 40 anys, Rivas ha presidit el consistori d’Esparreguera des del 2015 i, a més, ara també era president de la Federació de Municipis de Catalunya.

Caldrà seguir quants de l’anomenat govern a l’ombra delPSC, acaben posant-se al sol i sent consellers. Illa va voler recuperar el govern a l’ombra de Maragall per escenificar que hi havia una alternativa als governs independentistes. Tot i que se’n ha fet una certa broma, han mantingut reunions periòdiques i serà una de les incògnites veure quans en formen part, finalment, del govern monocolor del PSC. El govern a l’ombra el formaven Alícia Romero, Jordi Terrades, Pol Gisbert, Ramon Espadaler, Esther Niubó, Sílvia Paneque, Ferran Pedret, Raül moreno, Òscar Ordeig, Gemma Lienas, Assumpta Escarp, Rocío Garcia, Marta Moreta i David Pérez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

veneçuela

L’oposició denuncia una persecució política “a nivells inhumans”

barcelona
sudan

L’Acnur alerta de la situació dels dotze milions de desplaçats

barcelona
política

El govern d’Illa: Tècnics, a mida dels socis i pendents de quants ‘surten de l’ombra’

barcelona
política

Puigdemont justifica la fugida per l’operatiu policial “preparat” per impedir que parlés al Parlament

barcelona
tribunals

En llibertat el tercer mosso detingut per facilitar la fugida de Puigdemont

barcelona

Illa afirma que governarà per a “tots els catalans” amb l’objectiu d’“unir i servir”

BARCELONA
política

Torra i Borràs demanen que s’aixequi la suspensió de sou i feina als mossos investigats

barcelona

Els Bombers de Girona pendents de judici per l’1-0 demanen l’amnistia

GIRONA
bangladesh

El cap del Tribunal Suprem dimiteix davant les noves protestes

barcelona