Política

Guerra a europa

El Parlament d’Ucraïna ratifica l’Estatut de Roma i s’adhereix al TPI

Kíiv reconeix oficialment així la jurisdicció del Tribunal Penal Internacional

El Parlament ucraïnès (Rada) ha ratificat finalment, aquest dimecres, l’Estatut de Roma, la qual cosa permetrà a Ucraïna convertir-se en el membre 125 del Tribunal Penal Internacional (TPI). Un moviment que les autoritats ucraïneses consideren fonamental per a les aspiracions europees de Kíiv.

Ucraïna ja havia reconegut anteriorment la jurisdicció del tribunal amb seu a la Haia, però la seva plena adhesió és clau en el procés d’adhesió a la Unió Europea i, a més, permetrà “castigar amb més eficàcia” els presumptes crims de guerra russos en el context de la invasió a gran escalada llançada pel president Vladímir Putin el 24 de febrer de 2022.

“Amb aquest pas, Ucraïna demostra el seu compromís indestructible amb el reforçament de la justícia internacional. Ucraïna ja ha col·laborat eficaçment amb el TPI per garantir una rendició de comptes exhaustiva per totes les atrocitats comeses en el curs de l’agressió russa”, ha escrit a la xarxa X el ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitro Kuleba, en un missatge recollit per l’agència Efe. “Aquesta feina serà ara encara més eficaç”, afegeix la nota.

En el comunicat, el cap de la diplomàcia ucraïnesa també descriu la candidatura de Kíiv al Tribunal Penal Internacional com “un llarg viatge, ple de desafiaments, mites i pors. Cap d’ells ha estat cert”.

Després d’anys de demores, esmenes i l’oposició dels militars, 281 diputats dels 450 que formen el Parlament han votat a favor de ratificar l’Estatut de Roma, el tractat fundacional del TPI, informa Efe. La Rada l’havia aprovat el 2000, però estava pendent de rebre el vistiplau definitiu.

L’Estatut de Roma entrarà en vigor a partir dels pròxims seixanta dies, moment en el qual Ucraïna rebrà la condició de membre de ple dret en el Tribunal Penal Internacional, i podrà participar en la seva Assemblea d’Estats membre.

El passat mes de març el tribunal amb seu a la Haia, va emetre una ordre d’arrest contra el president rus, Vladímir Putin, així com contra la seva consellera María Lvova-Belova per la deportació de nens ucraïnesos a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.