Política

estat francès

L’esquerra planta Macron a la nova ronda de consultes

Socialistes i ecologistes rebutgen tornar a reunir-se amb el president francès després de la seva negativa a nomenar la candidata del Nou Front Popular a primera ministra

Diuen que no volen ser còmplices d’una “paròdia de democràcia”

La coalició d’esquerres, guanyadora dels comicis, diu que només aniran a l’Elisi per concretar la “cohabitació”

Continua la crisi política i institucional oberta a l’Estat francès després que cap dels tres grans blocs a l’Assemblea hagués obtingut la majoria en les eleccions legislatives celebrades a final de juny. El Nou Front Popular (FNP), la coalició d’esquerres que més escons va obtenir en els comicis, no tornarà a l’Elisi si no és per parlar de “cohabitació”. Així ho ha dit aquest dimarts en un comunicat després que dilluns, al final de la primera ronda de negociacions, Macron hagués rebutjat nomenar a primera ministra la candidata de l’NFP, Lucie Castets.

Els socialistes i els ecologistes francesos han descartat participar en unes noves consultes. “Rebutjo ser còmplice d’una paròdia de la democràcia”, ha afirmat aquest dimarts al matí el primer secretari del Partit Socialista francès, Olivier Faure, en una entrevista en el canal France 2. “El que passa realment és que Macron no vol que s’apliqui el programa del Nou Front Popular, que deroguem la reforma de les pensions” de l’any passat, ha afegit. Faure considera que el rebuig de Macron a nomenar una primera ministra del bloc polític que va obtenir més suports suposa un “problema democràtic”. Des dels Verds, formació també inclosa en el Nou Front Popular, la seva secretària general, Marine Tondelier, ha acusat Macron d’emprendre “una deriva iliberal” per rebutjar donar les claus del govern al bloc polític amb més escons a l’Assemblea. En declaracions a la ràdio pública FranceInfo, recollides per Efe, Tondelier ha anunciat la convocatòria de “mobilitzacions” de protesta contra la decisió del president francès.

Castets, ls candidata del bloc d’esquerres a primera ministra, ha reconegut, en declaracions a l’emissora FranceInter i recollides per Efe, un sentiment “d’enuig”, perquè el president va convocar eleccions anticipades “sense consultar, que ningú va entendre”, i més d’un mes després “diu als francesos que no va servir per res, que han votat malament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.