Política

Estats Units

Texas elimina més d’un milió de votants dels registres

Entitats de drets civils critiquen que l’Estat meridional té un historial de “marcar incorrectament” possibles no ciutadans

Trump assegura que ha acordat amb els demòcrates les normes per celebrar un debat el 10 de setembre a la cadena ABC News

El governador de Texas, Greg Abbott, ha anunciat que l’Estat ha eliminat més d’un milió de persones del registre de votants des de 2021.

Al voltant de la meitat dels noms registrats eren persones que ja havien mort (457.000) o que ja no resideixen a l’Estat (134.000). Altres 463.000 han estat retirats perquè estan a les llistes de suspens, és a dir, el votants dels quals no es coneix la direcció actual perquè no han respost als formularis de confirmació que els envien els comtats. També han estat retirats del cens unes 6.000 més no són elegibles per votar perquè han comès algun crim greu que els inhabilita, d’acord amb la llei de Texas.

Abbott ha destacat que han estat suprimits del registre de votants uns 6.500 immigrants perquè s’ha considerat que no eren ciutadans, tot i que aquesta xifra suposa menys de l’1% de la purga. D’aquests, almenys 1.930 tenen antecedents electorals, que seran investigats per la fiscalia de Texas.

La Unió Nord-americana de Llibertats Civils (ACLU, en anglès) ha criticat que l’Estat meridional té una “llarga història de marcar incorrectament a persones com a possibles no ciutadans”. L’organització ha animat els votants a verificar el seu registre electoral i ha recordat que es poden inscriure fins al 7 d’octubre.

El govern de Texas ha presentat l’informe en plena polèmica pels escorcolls a domicilis de voluntaris i activistes demòcrates que impulsen el registre de votants, als quals la fiscalia texana acusa d’un suposat frau electoral.

Acord pel debat

L’expresident dels Estats Units i candidat republicà a les eleccions presidencials ha assegurat aquest dimarts que ha consensuat amb els demòcrates les regles per celebrar un debat electoral el 10 de setembre a la cadena ABC News. “He arribat a un acord amb els demòcrates radicals d’esquerres per a un debat amb la camarada Kamala Harris. Serà retransmès en directe per ABC FAKE NEWS, amb diferència el canal més desagradable i injust del sector”, ha anunciat a la seva xarxa social, Truth.

Les normes seran les mateixes que per al cara a cara televisat del passat 27 de juny amb l’aleshores aspirant a la reelecció com a president, Joe Biden. Trump ha precisat que els dos contendents hi participaran dempeus i no podran tenir notes al seu abast. El republicà no ha especificat aquest detall, però a la trobada amb Biden es van silenciar els micròfons de qui no tenia el torn de paraula. Sí que ha comentat que ABC News li ha assegurat que el debat serà “just” i que no facilitaran a ningú les preguntes amb antelació.

Trump ha afegit que Harris no ha volgut debatre amb ell el 4 de setembre al canal Fox News, però ha afegit que deixa la porta oberta a aquesta possibilitat per si la demòcrata s’ho repensa.

D’altra banda, Trump ha afegit els excandidats Robert F. Kennedy Jr. i Tulsi Gabbard, a l’equip de transició que l’ajudarà a preparar la seva hipotètica “segona administració” si guanya els comicis del 5 de novembre. Tots dos són han passat de ser militants demòcrates a donar suport a l’expresident republicà. Kennedy Jr. i Gabbard se sumaran a l’equip com a copresidents honoraris. El grup està liderat per l’empresària de lluita lliure Linda McMahon i Howard Lutnik, el màxim executiu de l’entitat financera Cantor Fitzgerald, que en són copresidents. També figuren a l’equip els dos fills grans de Trump, Donald Trump Jr. i Eric, i el seu candidat a vicepresident, el senador per Ohio JD Vance, en qualitat de “president honorari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia