Política

política

La comissió de garanties d’ERC dirimirà si es pot avançar el congrés

La reunió entre la direcció i el sector junquerista acorda traslladar-li la petició perquè qualsevol canvi de dates no plantegi cap dubte jurídic

La candidatura alternativa a Junqueras es presenta demà amb el nom de Nova Esquerra Nacional

La comissió de garanties d’ERC, el que seria l’equiparable al màxim òrgan judicial intern del partit, haurà de resoldre els dubtes legals que planteja l’escenari que reclama el sector d’Oriol Junqueras d’un avançament del congrés ara previst per al 30 de novembre. Així s’ha acordat, segons fonts de la formació, en la reunió que ha mantingut aquest matí una representació de la direcció, liderada per la secretària general Marta Rovira, amb membres de la candidatura junquerista Militància Decidim, amb Lluís Salvadó com a portaveu del sector que dilluns va presentar a la seu la signatura de cent consellers nacionals, un terç del total, per demanar l’avançament de la cita. Segons les mateixes fonts, uns i altres, que mantenen interpretacions diferents sobre el calendari, han acordat que, per aconseguir que el procés congressual “no plantegi cap dubte jurídic”, i a fi de garantir que la data en què se celebri “respecti els drets de tots els militants”, esperaran la resposta de la comissió de garanties, que confien que aclareixi “tots els dubtes” que es puguin generar. Tot i que no li han imposat terminis, això sí, han demanat a l’òrgan intern que “sigui ràpid” en pronunciar-se, en el que és un episodi més de la guerra interna que sostenen els dos grans sectors enfrontats.

Precisament, tal com va avançar El Món i ha pogut confirmar El Punt Avui, en paral·lel un altre conseller nacional, Joan Puig, va presentar ahir per escrit una petició a la mateixa comissió de garanties alertant que, quan va plegar al juny, Junqueras no va presentar davant del consell nacional, tal com és preceptiu segons els estatuts, l’informe de presidència per fer balanç de la seva etapa al capdavant d’ERC. Puig reclama a l’òrgan intern que al seu torn exigeixi a l’expresident que presenti aquest informe de manera “ràpida i urgent”, ja que segons ell si no ho fa això també podria posar en dubte jurídicament tot el calendari previst per al congrés. Fonts consultades avui del partit han admès que Junqueras “hauria d’haver presentat l’informe”, i han delegat en la comissió de garanties la resposta a la petició de Puig. Això sí, han puntualitzat que encara que el consell nacional, que hauria de votar l’informe, no l’aprovés, això “no evitaria” que es fes igualment el congrés en les dates que s’acabin aprovant.

Els junqueristes consideren que un cop s’ha dissipat la possibilitat d’una repetició electoral no hi ha cap argument per esperar a final de novembre, ja que de fet recorden que segons els estatuts del partit la tria d’un nou president s’hauria de produir ja abans del 10 de setembre, en els tres mesos següents a la renúncia de Junqueras, que va fer el 10 de juny. En canvi, els roviristes ja han avisat que s’oposaran a canviar el calendari que va aprovar l’executiva i el consell nacional del partit, òrgan aquest últim que creuen que en tot cas és el que hauria d’autoritzar qualsevol modificació. Segons ells, tot plegat és un estratagema dels junqueristes per evitar que agafi volada i tingui més temps per donar-se a conèixer la candidatura alternativa .

Una candidatura, precisament, que aquest migdia ha anunciat que es presentarà oficialment demà al migdia en una conferència de premsa a Barcelona, amb el nom de Nova Esquerra Nacional. En l’acte està previst que hi intervinguin diversos dels seus impulsors, però no es presentarà encara el candidat o candidats als principals llocs de l’executiva, com la presidència i la secretaria general, ja que primer es volen centrar a explicar el seu “projecte” de partit, que passa precisament per un lideratge més “coral”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Kíiv incendia un dipòsit de gasolina a la regió russa de Rostov

barcelona
política

La comissió de garanties d’ERC dirimirà si es pot avançar el congrés

barcelona
alemanya

Starmer visita Berlín i París en un nou intent de girar full al ‘Brexit’

barcelona
política

El PP vol fer del Senat un camp de batalla contra el finançament singular

barcelona
Política

Illa manté els actes dissenyats per Aragonès en una Diada que vol ser “per a tothom”

barcelona
guerra a gaza

Almenys nou morts en una operació israeliana a Cisjordània

barcelona
estats units

El fiscal especial refà l’acusació contra Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona

El sobiranisme, al racó de pensar

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Una acció audaç de recorregut incert

Barcelona