Política

Nord d'Àfrica

Tebboune és reelegit president d’Algèria amb el 94,6% dels vots

El candidat islamista Abdelali Hassani queda en segon lloc amb el 3,17% dels suports i el socialista Youcef Aouchiche, tercer amb el 2,16%

La participació s’eleva fins al 48%, després de l’abstenció rècord de 2019

El president d’Algèria, Abdelmajid Tebboune, s’ha imposat amb el 94,65% dels vots a les eleccions presidencials anticipades celebrades dissabte. La victòria electoral de Tebboune es donava per feta i la gran incògnita era si la participació baixaria per sota del 39% registrat en els comicis de 2019, que va ser la més baixa en unes presidencials.

El candidat de l’islamista Moviment de la Societat per la Pau (MSP), Abdelali Hassani, ha quedat segon amb el 3,17% dels suports, segons ha informat aquest diumenge l’Autoritat Electoral Independent (ANIE). Youcef Aouchiche, el presidenciable de Front de Forces Socialistes (FFS), ha estat el tercer amb el 2,16% dels sufragis.

La participació en els comicis ha estat finalment del 48,03%, nou punts més que el 2019. Aquestes eleccions suposaven una prova per al règim algerià després del moviment massiu de protestes que fa cinc anys va forçar la retirada del president Abdelaziz Buteflika, després de dues dècades al poder.

Tebboune, que va guanyar les eleccions del 2019 impulsat per l’aparell del sistema polític i militar postcolonial que domina el país des de la independència de França, el 1962, ha deixat enrere l’era de Buteflika i ha restaurat una certa estabilitat social i econòmica. Però la cada vegada més minvada societat civil algeriana acusa el president d’un retrocés en les llibertats civils i la llibertat d’expressió.

Els islamistes denuncien irregularitats

L’MSP ha denunciat avui “manca de transparència” en les dades anunciades i altres violacions en el recompte electoral. El director de campanya de Hassani, Ahmed Saddouk, ha criticat, per exemple, el retard en la comunicació de la participació, que no es va fer fins passada la mitjanit i de manera “incompleta” i confusa. El partit islamista ha afirmat en un comunicat que “alguns responsables de col·legis electorals han patit pressions per ampliar els resultats”. A més, s’ha queixat que els representants dels candidats no han pogut recuperar totes les actes. També ha afirmat que l’autoritat electoral no ha controlat massa la cobertura mediàtica de la campanya dels tres candidats, que considera que ha estat desequilibrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia