Política

crisi migratòria

La CE amenaça Hongria de prendre mesures si envia migrants a Brussel·les

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja li va imposar una multa el juny passat per incomplir una sentència anterior sobre protecció als migrants

La Comissió Europea (CE) ha amenaçat aquest dimarts amb utilitzar “tots” els seus “poders” contra Hongria si aquest país comença a enviar migrants irregulars a Brussel·les, com les autoritats d’aquest país van anunciar recentment.

“És inacceptable. Si aquesta acció es duu a terme (...) seria una clara violació del dret europeu”, així com de la “cooperació” i la “confiança mútua”, ha assenyalat la portaveu comunitària Anitta Hipper en la roda de premsa diària de la Comissió.

El govern hongarès va anunciar divendres passat que estudia vies legals contra la multa de 200 milions que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) li va imposar el juny passat per incomplir una sentència anterior sobre protecció als migrants. Entre altres coses, l’Executiu de Viktor Orbán va amenaçar d’enviar a Brussel·les autobusos plens de migrants que vulguin sol·licitar l’asil en els Vint-i-set.

La portaveu comunitària d’Interior va assenyalar avui que Brussel·les està “examinant la situació” i que està “llesta” per a usar “tots els seus poders per a assegurar que el dret europeu es respecta”.

Hipper va precisar a més que les autoritats comunitàries estan “en contacte” amb les hongareses per a “assegurar que aquesta acció no es duu a terme”.

La secretària belga d’Estat per a l’Asil i la Migració, Nicole de Moor, ja es va pronunciar el dilluns sobre l’amenaça d’Hongria d’enviar autobusos de migrants a Brussel·les, assegurant que una mesura d’aquest tipus soscavaria “la solidaritat i la cooperació” a la Unió Europea.

“Bèlgica no permetrà l’accés a aquests fluxos migratoris políticament instrumentalitzats. Necessitem treballar junts per a una política migratòria justa, humana i efectiva”, va dir De Moor a través del seu compte en la xarxa social X.

En un comunicat, De Moor va afegir que l’amenaça d’Hongria “per iniciativa pròpia i sense consulta, mostra una falta de respecte per les institucions europees i les polítiques conjuntes”.

El dictamen del TJUE

El TJUE va dictaminar al juny que Hongria no va executar deliberadament una sentència de desembre de 2020 sobre protecció internacional de migrants.

Més enllà de la sanció de 200 milions, el tribunal europeu també va condemnar al país centreeuropeu a una multa coercitiva d’un milió d’euros per cada dia de retard en el compliment d’aquella sentència.

La resolució de desembre de 2020 va establir que Hongria no havia respectat el dret comunitari sobre els procediments de concessió de protecció internacional i de retorn dels nacionals de tercers països en situació irregular. La decisió del tribunal no obligava Hongria a deixar entrar immigrants en el seu territori ni a abandonar les seves polítiques de defensa de les fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

missatge institucional del president de la generalitat

Illa: la nació es fa a les aules, CAPs, casals i barris

barcelona
guerra a gaza

Hezbol·là respon amb desenes de coets després de dos atacs amb un mort i 14 ferits

barcelona
crisi migratòria

La CE amenaça Hongria de prendre mesures si envia migrants a Brussel·les

barcelona
guerra a europa

Berlín, Londres i París sancionaran Teheran per vendre míssils a Moscou

barcelona
guerra a europa

Els EUA augmentaran les sancions a l’Iran per la venda de míssils a Rússia

barcelona
estat espanyol

Soledad Núñez, nova sotsgovernadora del Banc d’Espanya

barcelona
estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona