Política

societat

Marlaska descarta transferir a la Generalitat competències sobre fluxos migratoris

“A tots ens hauria encantat detenir Puigdemont”, diu el ministre de l’Interior

L’expresident adverteix que “només avançarem si Catalunya rep la delegació integral de les competències”

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que l’Estat no transferirà a la Generalitat competències de control de la immigració, tot i que no ha fet referència a possibles delegacions en aquest camp. En un esmorzar informatiu a Fòrum Europa, on ha estat preguntat per l’acord amb Junts per a una gestió integral de la immigració per part de la Generalitat, ha afirmat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va incidir en que “les competències de control de fronteres i d’immigració són una competència exclusiva de l’Estat i del govern, i no són susceptibles de ser transferides”.

El debat sobre la transferència de les competències en immigració a la Generalitat parteix de l’acord que el PSOE i Junts van assolir l’11 de gener, quan Junts es va abstenir i va salvar dos decrets anticrisi de l’executiu de Pedro Sánchez a canvi de la “delegació integral de les competències en immigració i la publicació immediata de les balances fiscals”.

Quatre dies després ,el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va acotar el traspàs recordant que la política de fronteres i l’expulsió d’immigrants corresponen a l’Estat.

Aquest dijous, Marlaska ha apuntat en la mateixa direcció, i ha assenyalat que eventualment es podria traspassar la “gestió de serveis socials, o polítiques d’inclusió dels migrants”, però “el que és control de fronteres i de fluxos migratoris és una competència de l’Estat”.

Amb tot, segons publica El Periódico, el PSOE i Junts han mantingut múltiples reunions i comencen a encarrilar un possible acord en forma de proposició de llei. Segons aquesta informació, Junts admet que l’Estat no transferirà el control de fronteres i la capacitat de fer expulsions, però sí “la resta” de competències.

Detenció de Puigdemont

Durant l’esmorzar Marlaska ha defensat també l’actuació dels Mossos després del “fracàs” en la detenció de Carles Puigdemont a Catalunya. “A tots ens hi hauria encantat que hagués estat detingut com procedia, però vull salvar-ne tant la nova direcció dels Mossos com l’anterior”, ha dit el ministre, que ha subratllat que “e vegades les coses fallen i és difícil de justificar; estic convençut que això no es repetirà”.

En tot cas, ha volgut deixar clar que als Mossos “no els va agradar” la marxa de Puigdemont perquè “va implicar un fracàs”. Ara bé, ha dit que “no és degut a una falta de professionalitat i diligència dels Mossos”. “Tenen tot el meu respecte”, ha dit, i n’ha destacat “l’altíssima professionalitat”.

La reacció de Puigdemont sobre les competències en immigració ha estat immediata. L’expresident ha avisat al govern espanyol que “només avançarem si Catalunya rep la delegació integral de les competències en immigració, que és el que vam acordar”. En una publicació a X, Puigdemont ha advertit el PSOE que “si algú pensa que deixant passar el temps ens avindrem a una solució a mitges -a l’estil del finançament- va ben confós”. De la mateixa manera, a les portes de la negociació dels pressupostos de l’Estat, ha afegit: “Si algú tenia planificat empaquetar els incompliments acumulats per resoldre’ls a favor seu en una negociació pressupostària, també s’equivoca”. L’expresident, que retreu les “filtracions interessades” dels socialistes, conclou: “Els hem avisat cada vegada, i no sembla que escoltin. O pitjor: sembla que se’ls en refot. En tot cas, aviat en traurem l’entrellat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia