Política

política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

El consell de ministres aprova fins a 31 propostes d’actuació per millorar la transparència informativa i l’administració

Les administracions hauran de fer pública la seva despesa publicitària als mitjans

El govern de l’Estat ha aprovat avui la primera proposta del pla de regeneració democràtica que preveu modificar alguns aspectes del Codi Penal per garantir la llibertat d’expressió, la pluralitat informativa i més transparència dels mitjans i l’administració. Tot i els bons propòsits, el text esdevé un marc legal inicial i no menciona ni concreta quina és la proposta de reforma sobre el delicte d’injúries, per exemple, i en quina línia es modificaria el delicte d’injúries a la corona, que inicialment es pretenia clarament suprimir-se.

El consell de ministres ha aprovat només un inconcret pla que inclou 31 àmbits d’actuació en la millora de la transparència de les administracions i els mitjans de comunicació, per combatre la desinformació. El pla s’intentarà desenvolupar al llarg dels tres anys que queden de legislatura, tot i que algunes de les propostes, com la derogació de la Llei mordassa -de Seguretat Ciutadana- que castiga moviments i protestes ciutadanes necessitarien d’una majoria que no té el govern garantida al Congrés de Diputats. No concreta tampoc mesures d’abast judicial per evitar el lawfare, ni la persecució judicial contra persones en base a informacions falses o interessades, per exemple, que va ser una de les causes per les quals Pedro Sánchez va engegar les reformes. El president del govern va prometre a l’abril una regeneració quan va decidir seguir al càrrec per fer front a l’investigació judicial oberta contra la seva dona, Begoña Gómez, per presumptes delictes de corrupció i tràfic d’influències, denunciades per l’ultradreta, tot i la seva escassa base jurídica.

Segons ha avançat el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, s’aplicaran també mesures com l’obligatorietat de participar en debats electorals, la modificació de la llei de secrets oficials o la creació d’un registre sobre la propietat i el finançament de mitjans de comunicació.

“El que està inclòs en el pla i que impulsarem és una reforma integral del Codi Penal sobre els delictes que tenen a veure amb la llibertat d’expressió i la creativitat artística que es relacionin amb les institucions públiques. En el desenvolupament que farem de la llei arribarem fins a la regulació específica”, s’ha limitat a dir Bolaños en ser preguntat sobre l’abast de la reforma de les injúries al Rei. En aquest àmbit es busca despenalitzar també les injúries contra els sentiments religiosos.

El pla té tres eixos: la informació governamental, els mitjans de comunicació i la transparència del poder legislatiu i del sistema electoral. En referència al primer element, Bolaños ha indicat que cal que les institucions i l’executiu tinguin més contacte amb la ciutadania. Es crearà l’autoritat independent de protecció de l’informant com a mesura per millorar la lluita contra la corrupció a l’administració. Dins d’aquest bloc, s’ha compromès també a reformar la llei de secrets oficials de 1968 per adaptar-la als “millors estàndards europeus”, una vella reclamació de partits com el PNB.

En referència a la llei de seguretat ciutadana, coneguda també com a ’llei mordassa’, el ministre Ernest Urtasun ha concretat només que se’n modificarà l’article 36 per acabar amb les sancions a periodistes que cobreixen actuacions dels cossos policials i les forces de seguretat. Tot i això, s’ha obert a completar aquest punt de la mà dels grups polítics o ampliar-ne les modificacions.

Pel que fa al segon eix del pla, referent als mitjans informatius, l’executiu pretén aconseguir més transparència en el finançament dels mitjans i canviar les lleis que regulen el dret a l’honor i el dret a la rectificació atenent al que fixa la legislació europea. Intentaran les reformes legislatives perquè els tribunals puguin donar una resposta “àgil i efectiva” a qualsevol difamació que es publiqui “en un mitjà o un pseudomitjà”. Urtasun ha anunciat que es crearà un registre de mitjans amb informació pública sobre la seva propietat i la inversió publicitària que reben i que l’elaborarà la CNMC. El govern espanyol també obligarà a totes administracions a publicar la seva inversió publicitària i canviarà la llei de publicitat institucional per evitar la discriminació entre mitjans.

El pla d’acció del govern espanyol també preveu mesures com la posada en marxa d’una llei de grups d’interès i ’lobbies’ o l’establiment d’un règim sancionador per fer obligatòria la publicació dels comptes dels partits polítics o del patrimoni dels diputats i senadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona
política

Parlon vol “revertir la corba delinqüencial” a Catalunya

barcelona
política

El govern manté 47 dels 167 alts càrrecs

barcelona
política

Incrementen en 7 milions el programa per ajuts als ajuntaments

girona
política

Inconcret pla de regeneració de Sánchez amb intenció de reformar el delicte d’injúries o la Llei mordassa

barcelona
Societat

Lleida contra la MAT inicia la via judicial per aturar el parc solar d’Alcarràs

Lleida
unió europa

Von der Leyen presenta una comissió més ancorada a la dreta

barcelona
Política

El govern fixa el sostre de despesa en 37.783 milions per al 2025, un 12,8% més

Barcelona
Política

Olost farà el 20 d’octubre una consulta sobre la continuïtat a la comarca del Lluçanès

Olost