Política

política

El TC accepta que l’exministre Campo s’aparti de l’amnistia

El Constitucional ho fa per la mínims, sis vots a cinc, i ja s’albira una batalla per les 54 recusacions presentades

El Tribunal Constitucional ha acceptat la petició de l’exministre i magistrat Juan Carlos Campo d’abstenir-se de totes les qüestions i recursos que afecten l’amnistia i que en sumen una vintena, encara que ho ha fet per la mínima, per 6 a 5, cosa que avança ja la “futura batalla” de recusacions que s’acosta a l’octubre.

Fonts jurídiques informen a Efe que el president, Cándido Conde-Pumpido, ha traslladat al ple la petició de Campo, que s’avançava com un “mer tràmit” tenint en compte que el ple anterior ja va aprovar la seva abstenció per unanimitat en la qüestió d’inconstitucionalitat presentada pel Suprem en contra de l’amnistia.

Però el que a priori apuntava a un tràmit, perquè es tractava d’aplicar la doctrina de la primera abstenció, no ho ha estat tant com acredita la votació. Sis vots a favor i cinc en contra, amb tres vots particulars dels magistrats Enrique Arnaldo i José María Macías i la magistrada Concepción Espejel, afegeixen les fonts.

El que ha canviat respecte a la primera abstenció, aprovada fa dues setmanes per unanimitat, és la posició del bloc conservador respecte de les recusacions i la seva propera tramitació al tribunal, és a dir, “la futura batalla per la composició del tribunal”, com així ho defineixen les fonts consultades per Efe.

Encara que aquest ple no ha abordat encara les recusacions, la polèmica està servida ja que n’hi ha 54 –un número mai vist al tribunal– el futur de les quals és vital per alterar o mantenir l’actual equilibri de forces entre progressistes i conservadors, que amb la sortida de Campo es queda en un 6 a 5.

La votació d’aquest dimarts ha estat un tastet. Una de les discrepàncies dels conservadors era que no veien bé que el president fos el ponent de les abstencions de Campo. Però també, expliquen les fonts, no volien que els tres magistrats recusats –Conde Pumpido, la magistrada Laura Díez i el magistrat José María Macías–, formessin part del ple que votaria les abstencions perquè ja estan recusats.

Així les coses, el debat se centra ara en com tramitar i resoldre les recusacions, amb visions contraposades entre els blocs progressista i conservador, que podrien bloquejar el tribunal.

Tal com ha passat avui, els conservadors advoquen per excloure del debat tots els recusats, cosa que deixaria el tribunal en taules (4 a 4) per resoldre tots els incidents de recusació; si bé altres veus entenen que només el recusat en qüestió s’aparti de la seva pròpia votació i sí que participi de la dels seus companys.

L’Advocacia de l’Estat, la Fiscalia i l’expresident català Carles Puigdemont han sol·licitat apartar Macías del debat sobre la llei d’amnistia, mentre que el PP i diverses comunitats autònomes han demanat recusar Conde-Pumpido i Díez.

Campo va demanar apartar-se de l’amnistia perquè sent ministre va signar els expedients dels indults als líders independentistes en un document en què titllava una futura amnistia d’inconstitucional, un argument que ha estès a la resta de les abstencions



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia