Política

pròxim orient

Netanyahu continua ignorant les peticions d’alto el foc i continua atacant el Líban

Les esperances d’una treva es redueixen després d’unes declaracions contradictòries del primer ministre israelià sobre la proposta de treva dels EUA i l’Estat francès

Israel acumula tropes i blindats a la frontera i tornen a créixer els temors d’una ofensiva terrestre al país veí

Israel continua amb els plans militars al Líban i no mostra símptomes de contenció. L’exèrcit israelià continua aquest divendres bombardejant diverses zones del país veí, mentre acumula tancs a la frontera reforçant la hipòtesi d’una invasió terrestre, en el marc de la campanya bèl·lica més mortífera llançada per Israel contra el Líban en quatre dècades i que en només cinc dies deixa ja més de 700 morts, prop de dos mil ferits i desenes de milers de desplaçats.

Les esperances d’un alto el foc de tres setmanes entre Israel i la milícia xiïta Hezbol·là s’han reduït després d’uns missatges aparentment contradictoris del seu primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Primer descartant una treva i després assegurant que està disposat a estudiar-la, però sense interrompre l’ofensiva. Una actitud que podria respondre a una modulació del discurs del primer ministre israelià en funció de qui vagi dirigit el missatge.

Arran de la publicació d’unes informacions que apuntaven a una possible treva al Líban arran d’una proposta feta pels EUA i l’Estat francès, Netanyahu va assegurar que no eren certes i que el seu país continuarà colpejant amb tota la força Hezbol·là fins a aconseguir tots els objectius, alienant-se així amb les tesis de l’ala més ultra del seu govern de coalició que busquen la rendició del grup xiïta libanès.

I posteriorment, Netanyahu s’ha mostrat obert a estudiar la proposta de treva temporal presentada pels Estats Units i l’Estat francès. Ha assegurat aquest divendres que equips israelians es van reunir aquest dijous per estudiar la proposta i que les discussions continuaran en els pròxims dies, a més d’afegir que valorava els esforços que estaven fent els Estats Units per promoure l’estabilitat i la seguretat a la regió. Un missatges contradictoris que Netanyahu podria aclarir aquest divendres amb la seva intervenció davant l’Assemblea General de les Nacions Unides.

Tot i l’aparent canvi de to del primer ministre israelià, a la pràctica la situació és molt diferent. Israel manté la pressió bèl·lica bombardejant el Líban nit i dia i concentrant forces a la frontera nord. Un moviment que semblaria avalar la tesi d’una possible incursió terrestre. Per cinquè dia consecutiu, l’exèrcit israelià bombardeja aquest divendres el Líban. Els avions de combat israelians continuen acarnissant-se especialment al sud del país, on un nou atac ha matat nou membres d’una mateixa família, entre ells quatre nens.

Un altre bombardeig ha mort cinc soldats sirians en una instal·lació militar a la frontera entre Síria i el Líban, prop de Damasc, segons l’agència oficial siriana de notícies SANA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia