Política

política

Puigdemont: “fer política prescindint de l’1-O és faltar al principi de realitat”

L’expresident replica a Illa que “no hi pot haver normalitat” mentre l’independentisme només pugui lluitar “amb les mans lligades a l’esquena”

“Siguem molts o pocs, estiguem dividits o units i tinguem més o menys força parlamentària, el referèndum de l’1 d’octubre és un fet tan contundent que intentar fer política prescindint-ne és faltar al principi de realitat, no hi ha prou gomes d’esborrar per eliminar-lo de la nostra història”, ha advertit avui en clara al·lusió al nou president de la Generalitat, Salvador Illa, l’expresident Carles Puigdemont. Ho ha fet en l’acte organitzat pel Consell de la República per celebrar els set anys de l’1-O. Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, els tres a l’exili, han participat via telemàtica a l’acte celebrat a Arenys de Mar per defensar la plena vigència de l’1-O i la feina feta pel Consell de la República. La localitat maresmenca acull durant tot el dia d’avui actes, conferències i concerts en un acte unitari on participen la majoria d’organitzacions independentistes del país.

Puigdemont ha criticat que s’intenti “convertir” la Generalitat en una “gestoria d’encefalograma políticament pla” i a banda de reivindicar que l’“independentisme és inclusiu” perquè lluita perquè tots els catalans puguin decidir el seu futur, al contrari que l’unionisme que imposa el seu model, ha instat l’Estat espanyol a fer autocrítica. “Nosaltres ja l’hem fet, no hi ha jornada, entrevista o debat on no en fem, però també ha de fer autocrítica l’Estat, ja tocaria”. L’expresident ha reconegut que la llei d’amnistia és un primer pas i una “rectificació del seu comportament repressor i antidemocràtic”, però ha deixat clar que és “insuficient” perquè la feina que hauria de fer és molt més profunda, ja que “ha de reflexionar sobre l’alteració del joc democràtic que la seva repressió ha comportat i que encara comporta i que li ha donat avantatges dels quals encara disposa”. Responent amb contundència el principal missatge del nou president de la Generalitat, que ha insistit que vol restaurar la “normalitat institucional” i recosir la societat catalana, Puigdemont ha reflexionat que “no hi pot haver normalitat ni lloar les excel·lències de la democràcia espanyola ni dir que tot s’ha normalitzat fins que segueixin existint unes condicions” que fan que l’independentisme “hagi de lluitar amb les mans lligades a l’esquena i amb l’amenaça permanent de la criminalització de les nostres accions”. La denúncia arriba la mateixa setmana que la justícia europea hagi validat la decisió del Parlament Europeu de negar-li la condició d’eurodiputat a l’inici de la legislatura del 2019 perquè l’Estat espanyol fixa com a requisit que s’hagi jurat presencialment la Constitució, cosa que estant a l’exili no va poder fer.

Comín, afectat per la mateixa sentència, també ha participat avui en l’acte commemoratiu, defensant que el mandat de l’1 d’octubre no ha estat revocat sinó que “seguirà vigent fins que el poble de Catalunya no digui el contrari”. L’única via per substituir-lo, ha insistit, seria un referèndum pactat en el qual l’Estat es comprometés a acatar el resultat de les votacions. Com el seus companys, l’exconseller Lluís Puig també ha reivindicat la feina feta pel Consell de la República. “L’1 d’octubre no va ser la definitiva però va ser una victòria, i sabem que n’han de venir més, amb el Consell i moltes activitats que conjuntament estem fent, des de les assemblees locals de l’ANC, Òmnium, la Intersindical i altres partits, fem que la flama de l’1-O no s’apagui”, ha reivindicat.

A més de l’acte institucional on han participat Puigdemont, Comín i Puig, durant tot el dia d’avui Arenys de Mar ha acollit xerrades sobre temes com la situació política actual, la llengua o la lluita antirrepresiva. Comín i Puig també han estat presents –telemàticament– a la taula rodona de la tarda en homenatge a l’1-O organitzat pel Consell de la República, que també ha comptat amb la participació dels exconsellers Jordi Turull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Josep Rull.

Durant la seva intervenció, informa l’ACN, Turull ha defensat que el referèndum va deixar “aprenentatges” i ha reclamat “no resignar-se i ni molt menys rendir-se” davant la situació política actual, que ha opinat que “fa més pujada”. En aquesta línia, el dirigent de Junts ha demanat una “actitud més positiva i determinant” per “anar tots a l’una amb un únic nord” i aconseguir la independència. “Hi ha molta temptació per deixar-ho estar, no caiguem en aquest desànim”, ha dit. Al matí, Puigdemont havia admès que era conscient que la societat demanava més unitat i que l’independentisme “comparteixi més estratègies”. A la tarda, en línia amb els companys de la taula rodona, l’exconseller Forn ha sentenciat que “demà podem tornar-ho a fer possible i això depèn de nosaltres”.

A la festa commemorativa d’avui s’hi han fet concerts i també xerrades com la que ha protagonitzat Lluís Llach, actual president de l’ANC, parlant de la música com a mitjà de conscienciació. També s’han celebrat actes convocats per partits i entitats com ERC, la CUP, els CDR, l’AMI o la Intersindical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia