Política

EUROPA

La jornada electoral arrenca a Àustria amb la ultradreta com a favorita

A partir de les 5 de la tarda, hora en què tanquen els últims col·legis, s’esperen les primeres projeccions de resultats

Els austríacs han començat a votar aquest diumenge en les eleccions per renovar el seu Parlament, en què, segons apunten els sondejos, l’extrema dreta de l’FPÖ obtindria la victòria per primer cop en la història del país.

A partir de les 17 hores, hora en què tancaran els últims col·legis, s’esperen les primeres projeccions dels resultats. Segons les últimes enquestes, l’FPÖ, liderat per l’exministre de l’Interior Herbert Kickl, recolliria el 26 % dels vots, un punt per damunt del governant Partit Popular (ÖVP), guanyador de les eleccions de fa cinc anys amb el 37,5%.

En tercer lloc en els sondejos, hi ha el Partit Socialdemòcrata (SPÖ), amb el 21% d’intenció de vot, seguit del partit liberal NEOS (12 %). Per la seva banda, els Verds, socis de l’actua coalició de govern amb els conservadors, rebrien un 8% dels vots, sis punts menys que el 2019.

La campanya ha estat marcada pels missatges nacionalistes, euroescèptics i xenòfobs de l’FPÖ i, després, per les greus riuades i inundacions que han provocat estralls a la part est del país. La gestió d’aquest desastre natural per part del canceller federal, el conservador Karl Nehammer, l’ha reforçat en el tram final de la campanya.

Després de votar, a Viena, Nehammer ha destacat aquest diumenge que la importància de l’“estabilitat i el centre polític perquè les forces radicals no arribin al poder”. Els extremistes del Partit Liberal (FPÖ) van ocupar càrrecs clau en el govern austríac sota el canceller conservador Sebastian Kurz. La coalició es va trencar el 2019 arran de l’anomenat escàndol d’Eivissa, en què l’aleshores vicecanceller i líder de l’FPÖ, Heinz-Christian Strache, va estar implicat en una gravació secreta en què semblava oferir contractes governamentals a canvi de suport polític a una presumpta inversora russa. A conseqüència d’aquest escàndol, Kurz va dissoldre la coalició i va convocar noves eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia