Política

estats units

Walz i Vance protagonitzen un debat cordial sense grans atacs personals

Els dos aspirants a la vicepresidència dels EUA s’han centrat més en la política que en intentar desqualificar l’adversari

Els candidats a la vicepresidència dels Estats Units en les eleccions del pròxim 5 de novembre, el demòcrata Tim Walz i el republicà J.D. Vance, s’han enfrontat aquesta matinada (hora catalana) en un debat marcat per l’actualitat a l’Orient Mitjà i els estralls causats pel pas de l’huracà Helena.

El company de fórmula de la demòcrata Kamala Harris i del republicà Donald Trump s’han donat la mà a l’estudi de la cadena de televisió CBS a Nova York, en un debat educat i centrat més en la política que en els atacs personals.

El més destacable és que ha estat un cara a cara tranquil, respectuós i allunyat de la polarització i de les desqualificacions que estan marcant l’últim tram de la campanya electoral nord-americana, a més d’haver estat molt igualat. Segons una enquesta feta per la CBS, el 42% dels espectadors va donar Vance com a guanyador, un 41% a Walz i el 17% hi va veure un empat.

Les moderadores, les periodistes Norah O’Donnell i Margaret Brennan, han obert la discussió entre els dos aspirants a la vicepresidència dels Estats Units amb preguntes sobre la crisi a l’Orient Mitjà, després que l’Iran hagués llançat 180 míssils contra Israel en resposta per la intensificació de l’ofensiva israeliana contra el Líban, que pot derivar en una crisi regional. Tots dos candidats no han mostrat diferències de fons i Vance ha tornat a repetir el mantra que amb Trump al comandament no hi hauria hagut cap guerra.

La política internacional ha deixat pas als estralls causats pel pas de l’huracà Helena, que ha deixat més de 100 mort en sis estats del sud-est dels EUA– apartat que ha estat utilitzat per Walz per retreure a Trump les polèmiques paraules que va pronunciar fa anys quan va descriure el canvi climàtic com “un engany”.

Aquest patró, en el qual els candidats no es criticaven els uns als altres, sinó als seus caps, s’ha repetit en diverses ocasions durant les gairebé dues hores que ha durat el cara a cara.

Un exemple ha estat en el bloc sobre política migratòria, en el qual Vance atacat Harris, per la seva gestió a la frontera dels EUA i Mèxic. Al seu torn, Walz ha optat per apuntar a Trump com a culpable de la crisi per haver boicotejat un projecte de llei fronterera bipartidista al Senat.

Malgrat que els dos aspirants a la vicepresidència dels EUA han mantingut les formes en tot moment, la CBS ha tallat els micròfons de tots dos per voler continuar parlant sobre migració quan les moderadores volien passar al següent tema, una mesura sobre la qual ja havien estat advertits en les normes del debat.

Defensar als seus caps

A banda de criticar els seus caps en comptes de desqualificar-se mútuament, una altra tàctica que han utilitzat ha estat la de defensar els seus companys de fórmula. Quan han estat preguntats per l’economia –un dels temes més importants per als votants segons les enquestes–, Vance ha dit que el pla econòmic de Trump resoldria la crisi de la inflació en el seu primer dia en el càrrec i Walz ha defensat les propostes d’Harris.

L’assalt a la Casa Blanca

El to amable amb el qual ha transcorregut el debat s’ha vist breument interromput cap al final quan Walz ha preguntat al seu adversari per l’assalt al Capitoli. Mentre Vance ha evitat respondre si Trump va perdre les eleccions de 2020 davant el demòcrata Joe Biden, el company de fórmula de Harris no deixat passat l’ocasió d’atacar el candidat republicà per haver intentat impedir un traspàs pacífic del poder i amenaça la democràcia. “Trump va perdre les eleccions del 2020, àmpliament considerades justes i transparents tot i les acusacions de frau al·legades pel candidat republicà? “Tim, jo estic centrat en el futur”, s’ha limitat a dir Vance. “Això és una no-resposta que t’incrimina”, li ha etzibat Walz. Davant la insistència de l’aspirant demòcrata en aquest tema, el seu adversari republicà ha intentat canviar de tema al·ludint a la “censura” de Harris. “Clar que hi va haver problemes el 2020, però m’agradaria que tots dos rebutgessin la censura”, ha dit Vance, que visiblement a la defensiva, ha insinuat que acataria els resultats d’aquestes eleccions, sense arribar a afirmar-ho obertament. “Si Tim Walz és el nou vice-president, li oferiria les meves oracions i la meva ajuda”, ha arribat a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia